Sportovní svátek zažili tuzemští neslyšící hokejisté, kteří pro své skandinávské kolegy uspořádali čtyřdenní soustředění. Na společném čtyřdenním česko-finském kempu došlo kromě vzájemného poměřování sil i na doprovodný kulturní program.

V sobotu 3. listopadu v brněnských Lužánkách odehráli čeští reprezentanti v hokeji pro neslyšící přátelské utkání s týmem Finska. Silný protivník, jehož hra se dá téměř srovnávat se sportovními velikány typu Kanady či USA, porazil naše bruslaře poměrem 1:11. O jedinou branku českého výběru se postaral forvard Barklík. Zápasu přihlíželo více než 150 diváků.

„Před utkáním jsme si byli vědomi síly soupeře, a proto jsme do zápasu vstoupili s cílem co nejdéle držet nerozhodný výsledek a pokusit se hrozit z rychlých protiútoků. Od první minuty nás však soupeř jednoznačně přehrával a bylo jen otázkou času, kdy se jejich výrazná herní převaha projeví i gólově. Výsledné skóre je pro nás ještě milosrdné,“ zhodnotil přátelské utkání trenér Petr Dostál.

„Mezi oběma týmy i jednotlivými hráči je obrovský výkonnostní rozdíl. Je znát, když hráč vyrůstal od dětského věku v hokejovém klubu společně se zdravými spoluhráči, nebo se hokeji začal věnovat až v dospělosti. Tento rozdíl je prostě nesmazatelný,“ posteskl si Dostál.

Česká republika – Finsko 1:11 (0:2, 0:7, 1:2)

Branka: 53. Barklík

Vyloučení: 7-7
Využití: 0-5

Sestava: Starý (Vejvalka) – Vlach, Hanousek, Ninger, Rybníček, Mašláň, Hartinger, Procházka, Bušo, Luňák, Wiesner, Hlavatý, Peprný, Jindráček, Filipi, Fuka, Barklík

Reprezentace neslyšících hokejistů se stále rozvíjí a snaží se do svých řad nalákat co nejvíce mladých hráčů. Nezahálí ani realizační tým, který si organizačně dává za cíl úspěšné uspořádání mistrovství Evropy v Hradci Králové

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Jaroslav Milich

Odjezd týmu do Brna:

První den tréninku a přátelský zápas:

Zápas ČR-Finsko: