Druhá zastávka v rámci Sportovních dní s paralympionikem se uskutečnila na 4. základní škole Nerudova v Říčanech, která poskytuje vzdělání dětem se zdravotním postižením a kombinovanými vadami. Nadšené a zvídavé žáky přijel osobně navštívit triatlonista Jan Tománek.

Pro rodáka z Dobříše, který letos v jihoafrickém Port Elizabeth obhájil titul mistra světa v triatlonu 70.3 Ironman, není besedování na školách žádnou novinkou. Sám se aktivně podílí na různých projektech, které přispívají k lepší informovanosti veřejnosti o sportu handicapovaných a se zapojením do Paralympijské výzvy Sazka Olympijského víceboje nadšeně souhlasil. Svoji první osobní zkušenost s tímto unikátním projektem Českého paralympijského výboru spojil se Sportovním dnem na základní škole v Říčanech.

Celé programově bohaté dopoledne proběhlo ve sportovním a kulturním centru Na Fialce, kde v moderní hale žáci již tradičně plnili netradiční disciplíny Olympijského diplomu a Odznaku všestrannosti. Pro 4. základní školu Nerudovu, která se do Paralympijské výzvy zapojila už v minulém školním roce, byl Sportovní den s paralympionikem vítaným programovým doplněním blížícího se konce kalendářního roku. Jan Tománek vedl besedu s pozornými posluchači a celý učitelský sbor si jeho vlil na místní školáky s mentálním postižením nemohl vynachválit.

V rámci slavnostního zakončení všichni sportovci z řad žáků základní školy obdrželi podepsaný diplom, sportovní tašku a lahev na pití. Kvůli náhlému onemocnění se akce bohužel nemohla zúčastnit tamější ředitelka magistra Jitka Macháčková, která stála za prvotním zapojením své školy do Paralympijské výzvy, a především díky její pomoci se Sportovní den s paralympionikem mohl v Říčanech uskutečnit.

Text: Martin Steinbach