Český reprezentant Lukáš Šembera zažil premiéru na vrcholové mezinárodní akci v para badmintonu. Na přelomu měsíce na mistrovství Evropy ve francouzském městě Rodez poměřil síly s těmi nejlepšími hráči starého kontinentu.

Bývalý velký talent motoristického sportu, nyní reprezentant v para badmintonu se snem o účasti na paralympijských hrách – Lukáš Šembera – se minulý týden představil ve Francii na mistrovství Evropy. Po dlouhé a obtížné cestě, během které musel český hráč se svým trenérem Tomášem Vovesem kvůli zasněženým dálnicím nocovat v autě, zahájil své působení na turnaji v klasifikační kategorii WH1, tedy postižení obou dolních končetin a trupu.

Šemberu čekaly v Rodezu zápasy v klasické dvouhře, ale i ve čtyřhře, ve které se snažil o úspěch spolu s polským spoluhráčem Jakubem Tomaszem Sikorskim. Na své první badmintonové akci podobného významu však ve dvouhře nedosáhl ani na jedno vítězství a s turnajem se rozloučil už po základní fázi. Ve skupině F narazil na Francouze Duranda, Popova z Ruska a Dua-Harpera z Anglie – všechny zápasy český hráč ztratil poměrem 0:2.

Ve čtyřhře společně se Sikorskim se našemu reprezentantovi dařilo o něco lépe. První zápas sice prohráli (s Dua-Harperem a jeho herním partnerem Pargeevem z Ruska), ale v tom druhém – s Finy Isomaekim a Lehtoem – nebyli daleko od bodového zisku. Vyrovnaná téměř půlhodinová bitva však ani tentokrát nepřinesla vítěznou radost pro české národní barvy.

„Byl to pro mě hodně těžký turnaj a taky trochu frustrující. Kvůli cestě jsem nestíhal tréninky a první hra mi taky úplně nesedla. Účast na turnaji mě však posunula zase o trochu dál a vidím, že se zlepšuji a je tam progres, to mě motivuje. Trénuji teprve rok zatímco moji soupeři hrají několik let, i proto jsou ty zápasy pro mě trochu obtížnější, ale snažím se z toho vzít maximum zkušeností a hlavně správně číst hru,“ hodnotí své působení na mistrovství Evropy Lukáš Šembera.

A jaké jsou další sportovní plány českého reprezentanta? „Stanovil jsem si za cíl dosáhnout na turnaji tří národů na medaili ve dvouhře. Do února bych měl mít nový sportovní vozík specializovaný na badminton. Jsem přesvědčen, že mně tato změna prospěje. Basketbalový posez je totiž příliš nízký a menší kola mi nedovolují potřebný dojezd na jeden odraz rukama.“

Text: Martin Steinbach