Západočeský vzpěrač Martin Biháry exceloval v polovině listopadu v egyptském Luxoru na mistrovství světa v benchpressu. Na šampionátu již poosmé ovládl svoji váhovou kategorii do 90 kg a navrch přidal ještě světový rekord výkonem 180 kg.

Vzpěrač z řad Českého svazu zrakově postižených sportovců nepřestává posouvat nejen hranice svých vlastních možností, ale i sportu jako takového. V Egyptě na mistrovství světa potvrdil, že ve světě nemá v podstatě konkurenci a po zásluze byl vyhlášen absolutním vítězem šampionátu.

Výsledek je ještě o to cennější, že letos se v Luxoru sešla nebývale silná konkurence – více než 80 vzpěračů ze sedmi zemí. V Biháryho kategorii závodilo osm sportovců, přičemž za zlatým výkonem českého borce se na stříbrné pozici umístil Rus Artem Tsepelev (175 kg) a bronz bral Ahad Javaheri z Íránu (160 kg).

Mistrovství světa IBSA v benchpressu se konalo již po třinácté, ale neobešlo se bez organizačních problémů. „Martin se svojí asistentkou Jitkou Špetkovou stejně jako další výpravy bojovaly v Egyptě se špatnou informovaností, jazykovou bariérou mezi sportovci a pořadateli a všudypřítomnými zmatky. Vše vyvrcholilo při cestě domů. Biháry se Špetkovou, které vezlo pořadatelské auto na letiště, byli zastavení policií na dálnici a posláni zpět na hotel kvůli ‚nebezpečné situaci‘. Nestihli tak letadlo a svůj pobyt v Luxoru si nedobrovolně prodloužili o několik desítek hodin,“ přibližuje egyptské lapálie Ondřej Kopřiva z ČSZPS.

Tvůrce současného světového rekordu navíc přišel o i sošku faraóna, kterou jako absolutní vítěz na turnaji obdržel. Tamější celníci mu nechtěli povolit vzít si ji s sebou do letadla, a tak zůstala na letišti.

Text: Martin Steinbach
Zdroj: ČSZPS