O velký úspěch se v Srbsku na mistrovství Evropy ve střelbě ve vzduchových disciplínách postarala česká reprezentace. Tomáš Pešek vybojoval zlatou a stříbrnou medaili, přičemž od zisku obou nejcennějších kovů ho dělila pouhá jedna desetina bodu. V týmové soutěži brali Češi bronz.

Na šampionát v para střelbě ve vzduchových disciplínách na 10 metrů odcestovala do Bělehradu pětičlenná závodní výprava ve složení Tomáš Pešek, Vladimír Marčan, Jakub Kosek, František Konečný a Roman Gronský s asistentkou Jarmilou Marčanovou. Reprezentanti z řad České asociace tělesně handicapovaných sportovců bojovali o co nejlepší umístění v kategoriích P1 a P5. Mistrovství Evropy tohoto typu se za účasti 122 sportovců z 27 zemí uskutečnilo poprvé od roku 2013.

Už v úterý 4. prosince došlo k první velké radost pro české národní barvy. V kategorii P5 si Tomáš Pešek fantastickým výkonem 361 bodů zajistil první příčku, a tudíž i zlatou medaili. Pešek zažívá skvělou sezonu – dříve v průběhu roku vybojoval dvě třetí místa na Světových pohárech a také se postaral o zajištění startovní kvóty pro Českou republiku na paralympijské hry do Tokia v roce 2020.

Ve stejné kategorii v Srbsku závodili i další čeští střelci. Jakub Kosek obsadil desáté místo a Vladimír Marčan  skončil čtrnáctý. Roman Grónský nesplnil minimální kvalifikační skóre pro celkové umístění. V soutěži tříčlenných družstev za Česko soutěžili Pešek, Kosek a Marčan a stříbrná medaile jim utekla o pět bodů. Celkově skončili na 3. místě za Ukrajinou a Polskem.

O den později – ve středu 5. prosince – se střílelo i v druhé kategorii P1 a opět to vypadalo na zlatou českou radost. Tomáš Pešek ovládl kvalifikační část a mířil za dalším úspěchem. V nervy drásajícím finále však o pouhou jednu desetinu bodu nestačil na soupeře z Ukrajiny. Oleksii Denysiuk oplatil českému závodníkovi porážku z předchozího dne výkonem 231.8 bodů, Tomáš Pešek nastřílel 231.7 bodů. Další česká želízka v ohni v této kategorii – František Konečný, Jakub Kosek a Roman Grónský – bohužel neprošla sítem kvalifikace.

Text: Martin Steinbach