Silný vítr, sněhová vánice, zrušené závody nebo zlomená protéza. I takové byly pro českou výpravu lyžařské šampionáty v rakouském středisku Pitztal, kde se kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám částečně odjel pouze úvodní závod GS.

Lyžařské závody Evropského poháru společně s národním mistrovstvím byly naplánovány na dny od 8. až 11. prosince 2018. Závodníci v alpských disciplínách měli možnost získat body do celkového hodnocení evropského poháru v Super G, obřího slalomu a slalomu speciál v rakouském středisku Pitztal. Počasí však bylo proti…

Letošní ročník sliboval rekordní účast více než 130 lyžařů a lyžařek ve všech kategoriích. Českou republiku odjeli do Rakouska reprezentovat Pavel Bambousek, Petr Drahoš a Miroslav Lidinský, Anna Pešková (trasérka Michaela Hubačová) a Tadeáš Kříž (trasér Radim Nevrlý).

Již první závod GS byl odstartován za velmi větrného počasí, které se během dne postupně zhoršovalo. Do cíle druhého kola dojeli v kategorii zrakově postižení Anna Pešková na pátém místě a Tadeáš Kříž obsadil sedmou pozici. Druhé kolo se už jelo za zcela neregulérních podmínek, kdy byla díky sněhové vánici viditelnost nárazově snížena na několik metrů. Miroslav Lidinský který si při tréninku nešťastně zlomil protézu, dokončil závod a dojel si pro 26. místo ze 41 závodníků.

Kategorie sedících byla po odjetí poloviny sportovců pro jistotu zrušena a celý závod byl z bezpečnosntích důvodů ukončen. Počasí Pitztalu nepřálo ani následující dny. Vítr dosahující v nárazech 80 kilometrů za hodinu a silné sněžení znemožnilo další pokračování závodů.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Miroslav Lidinský