Po roční pauze se třetí víkend v prosinci opět konal lukostřelecký halový závod Berlin Open. Novinkou bylo otevření kategorie pro postižené sportovce, které se zúčastnil také český reprezentant David Drahonínský.

Zlatý paralympijský medailista z Pekingu letos zažil náročnou venkovní sezónu, ale při rozhodování o účasti na Berlin Open se nerozmýšlel dlouho: „Byla to první možnost v mé kariéře zúčastnit se halových závodů na mezinárodní úrovni s handicapovanými lukostřelci.”

V pátek začala jeho cesta kvalifikací, při které si připsal 568 bodů: „Kvalifikace se střílela od osmi do jedenácti hodin večer současně s dalšími 120 závodníky z jiných kategorií. S výsledkem jsem spokojen, byl to můj první závod od mistrovství Evropy v Plzni.”

Poté nastaly organizační problémy. Pořadatelé nevěděli, jak závody handicapovaných uchopit a v sobotu večer došlo k rozhodnutí rozdělit kategorie pouze na kladkové a reflexní luky. V neděli nastoupil český reprezentat do semifinálového eliminačního souboje proti německé závodnici Karině Granitza, se kterou se Drahonínský dobře zná z mezinárodních závodů. Do třetí sady vedl český vícemistr Evropy pouze o bod: „Věděl jsem, že to bude těžký souboj. Karina soutěží jako amputářka na mezinárodní úrovni v kategorii Open. Mohl rozhodnout každý šíp.“

Drahonínský zvítězil poměrem 143:139, ve finále na něj čekal soupeř-kamarád Marcel Pavlík ze Slovenska, který je aktuálně světovou jedničkou v kategorii Open. Organizátoři nepodcenili přípravu a pro medailové souboje nechali postavit krásnou finálovou střelnici, na které se Pavlík ukázal ve skvělé formě. „Můj cíl byl jasný – střelit o bod víc než Marcel,” směje se český lukostřelec. Avšak realita potvrdila kvality slovenského reprezentanta, který v konečném součtu zvítězil o devět bodů a zaslouženě si odvezl z Berlin Open 2018 zlatou medaili.

„Berlin Open byla pro mě velká zkušenost. Jsem rád, že organizátoři umožnili závodit i para lukostřelcům, pro které je to další zpestření a součást tréninkové přípravy před důležitou venkovní sezónou, kdy půjde o první nominační závody na Paralympijské hry do Tokia 2020,” připomíná Drahonínský.

A co český reprezentant plánuje na zbytek kalendářního roku? „Ještě před svátky uskutečníme trénink pro klienty Rehabilitačního ústavu v Kladrubech, po Vánocích odjíždím na závod slovenského poháru do Kežmarku. A po Novém roce? Nechte se překvapit.” uzavírá český lukostřelec.

Text: Martin Steinbach
Zdroj: Lída Fikarová