Neslyšící bobista Jakub Nosek dosáhl se svým kolegou Dominikem Dvořákem na druhý nejlepší výsledek pro české národní barvy v historii. Na Světovém poháru v Siguldě společně dosáhli na čtvrté místo. Nosek i se svým postižením úspěšně soutěží se sportovci bez handicapu.

Dlouhých 11 let se čekalo na podobný výsledek v rámci závodů Světového poháru. V roce 2007 v Itálii získali Ivo Danilevič a Roman Gomola třetí místo. Čerstvé umístění Jakuba Noska s Dominikem Dvořákem je obrovským úspěchem i pro český sport handicapovaných – vždyť neslyšící Jakub Nosek závodí mezi sportovci bez postižení. V úvodním závodu sezony zaostali za nejrychlejším časem německých reprezentantů Friedricha a Schüllera o 92 setin.

Bobista Jakub Nosek je přímo stvořený k přepisování historie. Jako první sluchově handicapovaný sportovec se zúčastnil zimní olympiády (letos v Pchjongčchangu) a také je držitelem pěti českých atletických rekordů – v desetiboji, ve vrhu koulí, v hodu oštěpem, v běhu na 110 metrů překážek a ve skoku do dálky (mezi neslyšícími). V lotyšské Siguldě společně s Dominikem Dvořákem zajeli v obou kolech pátý nejlepší čas a v celkovém součtu obou jízd se posunuli na skvělou čtvrtou pozici.

Co se týče čtyřčlenné reprezentační sestavy, tak s Dvořákem a Noskem patří do kompletního českého týmu ještě Jan Šindelář, Jaroslav Kopřiva a Dominik Suchý. Závody vícečlenných posádek se uskuteční až příští týden v německém Winterbergu.

Text: Martin Steinbach
Foto: Arnd Wiegmann