Šestice sportovců z řad České asociace tělesně handicapovaných sportovců bojovala minulý týden v daleké Kostarice na prestižním turnaji Copa Costa Rica 2018. Naší výpravě se podařilo získat několik cenných kovů, Ivan Karabec veze domů dokonce zlato.

Středoamerická republika Kostarika hostila mezinárodní turnaj ve stolním tenisu a do tamějšího hlavního města San José odcestovala i výprava českých handicapovaných reprezentantů. Ivan Karabec, Daniel Horut, David Pulpán, Vít Špalek, Zbyněk Lambert a teprve čtrnáctiletý Kristián Jelínek ve svých kategoriích absolvovali šampionát jako jednotlivci, a kromě prvně jmenovaného se všichni zúčastnili také týmové fáze turnaje.

V kategorii M7 se Horutovi s Lambertem podařilo ovládnout zápasy v základních skupinách a s přehledem postoupili do vyřazovacích bojů. Z třetího místa své skupiny je následně doplnil i Jelínek. Horut s Lambertem se následně potkali v semifinále, ze kterého postoupil první jmenovaný. Ve finále už však nestačil na Japonce Inouea a prohrál 0:3 na sety. Jelínek se nedostal přes čtvrtfinále.

Kategorie M8, M9 a M10 měly ve svých startovních listinách vždy jednoho Čecha. V „osmičce“ bojoval Vít Špalek, ale nepodařilo se mu postoupit ze základní skupiny. David Pulpán se představil v kategorii M9 a po zisku první příčky ve skupině dosáhl až na celkové třetí místo – v semifinále podlehl soupeři z Ruska Nozdrunovi.

Zlatá medailová radost čekala až na posledního zkušeného bojovníka. Ivan Karabec se bez ztráty setu ve skupině probojoval do play-off, kde následně dokráčel až do finále kategorie M10. V něm si český reprezentant poradil s Puerto Alvarezem z Kolumbie a slavil zasloužené první místo.

Týmová fáze turnaje se rovněž neobešla bez české účasti. V kategorii M9-10 se o úspěch pokoušela dvojice Špaček-Pulpán, ale bohužel se jim nepodařilo navázat na druhé místo ve skupině a jejich cesta turnajovým pavoukem skončila už ve čtvrtfinále. O něco lépe se dařilo Horutovi s Lambertem a Jelínkem. Ti v kategorii M6-7 vyhráli svoji skupinu, čímž si v podstatě zajistili jistotu celkového třetího místa. To nakonec získali, i když postup do finále byl velice blízko – s kanadsko-německým párem Seguin-Rau prohráli 1:2 na sety.

Medailový přehled:
Ivan Karabec – 1. místo, jednotlivci
Daniel Horut – 2. místo, jednotlivci + 3. místo, tým
Zbyněk Lambert – 3. místo, jednotlivci + 3. místo, tým
David Pulpán – 3. místo, jednotlivci
Kristián Jelínek – 3. místo, tým
Vít Špalek

Text: Martin Steinbach
Foto: Viktor Jelínek