Nepříliš povedené vystoupení na mistrovství Evropy ve Finsku má za sebou česká futsalová reprezentace neslyšících. Tým Petra Valáška nezvládl vyrovnané boje v základní skupině a obsadil celkové patnácté místo. Ve finále turnaje se střetne Španělsko s Ruskem.

Pořadatelství pátého mistrovství Evropy ve futsale neslyšících připadlo na skandinávskou metropoli Tampere. V tamější hale TähtiAreena se od 6. prosince představilo celkem 36 národních celků (16 mužské a 16 ženské kategorie), přičemž reprezentace České republiky ve skupině A narazila na silné týmy Itálie, Izraele a domácí Finy. I přes nelehké vyhlídky však naši futsalisté oprávněně pomýšleli na postup do vyřazovacích bojů.

Realita však byla pro české národní barvy nepříznivá. První zápas – s Itálií 6. prosince – se sice pro tým Petra Valáška vyvíjel nadějně, ale našim hráčům se nepodařilo udržet poločasové vedení a utkání nakonec skončilo 4:4. O branky se postarali střelci Jaroslav Holan, Milan Novotný a dvakrát Jakub Bajer. O dva dny později Češi vyzvali domácí hráče a po vyrovnané bitvě nakonec prohráli 3:4, což jim značně zkomplikovalo postupové šance. Góly vstřelili opět Jaroslav Holan s Milanem Novotným a také Ondřej Vodička.

Klíčový souboj čekal na české hráče 9. prosince proti Izraeli. Jen výhra a souhra dalších tabulkových okolností by naše reprezentanty posunula do play-off. Ani v tomto zápase se však Čechům nepodařilo získat všechny tři body za vítězství – Izrael ovládl utkání poměrem 7:3 a nic na tom nezměnil ani výkon Milana Novotného, který vstřelil hattrick. Ze snů o medailových příčkách zbyla jen skupina o umístění (13. až 16. místo).

Po dvoudenní pauze vyběhl český celek na palubovku TähtiAreena s cílem porazit houževnaté Nizozemce a bojovat tak o co nejlepší celkové umístění na turnaji. Dalším hattrickem se zaskvěl Milan Novotný, ale ani nyní to na příznivý výsledek nestačilo. Nizozemsko zvítězilo 8:4. Nejblíže jedinému vítězství na šampionátu byli naši futsalisté v následujícím utkání proti Švýcarsku. Po dvou brankách Vodičky, Novotného a Skorkovského šel zápas do penaltového rozstřelu, ve kterém však Češi prohráli 4:5. Zápas negativně ovlivnilo vyloučení Luňáka.

Poslední utkání skupiny o umístění – s Tureckem – se mělo odehrát 13. prosince, ovšem soupeř se k utkání nedostavil a byla z toho pro české národní barvy kontumační výhra 5:0. Reprezentace České republiky tedy obsadila na mistrovství Evropy celkové 15. místo. Ve finále celého turnaje se 14. prosince střetne Španělsko s Ruskem.

Zápasy skupiny A:
Itálie – Česká republika 4:4, branky: 2x Hubáček, Holan, Novotný
Česká republika – Finsko 3:4, branky: Vodička, Novotný, Holan
Izrael – Česká republika 7:3, branky: 3x Novotný

Skupina o umístění:
Nizozemsko – Česká republika 8:4, branky: 3x Novotný
Česká republika – Švýcarsko 4:5, branky: 2x Vodička, Novotný, Skorkovský
Česká republika – Turecko 5:0, kontumačně

Text: Martin Steinbach
Foto: CZECH DEAF FOTBAL