Český střelec zazářil na nedávném mistrovství Evropy ve střelbě ve vzduchových disciplínách. Z Bělehradu přivezl domů kompletní sbírku medailí – zlato a stříbro z individuálních závodů a týmový bronz. Úspěšně hodnotí celou letošní sezonu a pozitivně vyhlíží i tu následující.

Jedna desetina bodu a mohlo být ještě veseleji. Přesně tolik chybělo Tomáši Peškovi k druhé zlaté medaili v kategorii P1 na evropském šampionátu v Srbsku. V kategorii P5 zvítězil suverénním způsobem a zadařilo se i v týmové části turnaje. Společně s Vladimírem Marčanem a Jakubem Koskem vybojovali bronz.

Tomáši, jak byste shrnul své vystoupení na mistrovství Evropy? Převládá absolutní spokojenost?

Ano, spokojený jsem velmi. S takovým umístěním nepočítal asi nikdo, protože konkurence byla obrovská. Naštěstí to dopadlo tak, jak to dopadlo.

Jak probíhala příprava na šampionát?

Trénoval jsem dvakrát až čtyřikrát týdně podle toho, jak mi to umožnil zdravotní stav. Trénink zahrnoval z větší části suchou střelbu doplněnou střelbou naostro. Nesměl jsem zapomenout také na cviky s činkami a posilování zápěstí. Také psychická příprava byla důležitá. Chtěl bych proto poděkovat své rodině za trpělivost a podporu.

Váš střelecký kolega Vladimír Marčan nám před turnajem sdělil, že se s Vámi počítá na medailová umístění? Bylo těžké se vyrovnat s rolí favorita?

Vím, že jsem měl velkou šanci se umístit, ale raději jsem si to moc nepřipouštěl.

V kategorii P1 Vás od zlaté medaile dělila jedna desetina bodu. To muselo být vskutku infarktové finále…

Průběh finále jsem na desetiny úplně nesledoval, ale během posledních dvou ran jsem byl vskutku velmi nervózní.

Jak na Vás zapůsobil Bělehrad? Měl jste s ostatními reprezentanty možnost prohlédnout si město?

Je to město plné kontrastů. Část z naší výpravy si udělala čas na prohlídku alespoň kousku města, já jsem však dal přednost odpočinku a psychické přípravě.

Letošní sezona Vám vyšla, dalo by se říci na jedničku. Jak zpětně hodnotíte letošní rok?

Průběh sezóny pro mě byl více než fantastický. Jsem velmi spokojený s tím, co jsem dokázal a snad v takovémto duchu budu pokračovat i na dále.

Jaké jsou Vaše sportovní plány na konec kalendářního roku? Co si slibujete od roku 2019?

V příštím roce mám v plánu účastnit se jak tuzemských závodů, tak i několika mezinárodních šampionátů. Stěžejním závodem pro mě bude Světový pohár ve Spojených arabských emirátech a mistrovství světa v Austrálii. Doufám, že i na těchto závodech předvedu dobré výkony.

Text: Martin Steinbach