Ve dnech 11. až 13. ledna se anglickém Manchesteru konaly závody Evropského poháru UCI v dráhové para cyklistice. České barvy hájili tělesně a spasticky handicapovaní sportovci. Domácí Britové se postarali o nový světový rekord tandemů v časovce.

První den šampionátu se nesl ve znamení tréninků a už ve večerním závodě 1 km s pevným startem se představili čeští reprezentanti. Z trojice Matěj Benda – kategorie C2, Jiří Bouška (C4) a Josef Kaňkovský (C4) pod vedením trenérské dvojice Luboš Jirka a Zdeněk Mlynář dosáhl na nejlepší umístění Jiří Bouška, který zajel čtvrtý nejlepší čas a dvě místa za ním se umístil Josef Kaňkovský. V kategorii C2 dojel Matěj Benda dvanáctý.

Dráhové závody v National Cycling Centre pokračovaly pro naše sportovce v neděli disciplínou týmový sprint. Český tým ve složení Benda, Bouška a Kaňkovský se nakonec mohl pochlubit ziskem sedmého místa. První dvě příčky obsadily reprezentace Velké Británie, bronz brali Španělé.

Šampionát v Manchesteru posloužil kromě ladění formy na nadcházející mistrovství světa na dráze také jako možnost zisku kvalifikačních bodů na paralympijské hry v Tokiu. Hned první den závodů britští jezdci v tandemu Neil Fachie a Pete Mitchell překonali světový rekord v časovce kategorie B. Vzhledem k absenci antidopingového „dohledu“ nad Evropským pohárem však tento výkon ještě není oficiálně uznaný.

Text: Martin Steinbach