Kvalitně obsazený turnaj s mezinárodní účastí byl o víkendu k vidění v pražských Roztylech. Eurovia ligu curlingu vozíčkářů opanoval celek Slovenska a došlo rovněž na kvalifikaci pro dubnové mistrovství České republiky.

Curlingová liga, hraná na pět kol, vyvrcholila první víkend roku 2019. Osm celků závodilo o co nejlepší umístění, které by jim rovněž zajistilo účast na mistrovství České republiky – místo bylo pro šest nejlepších. Během třídenního programu bylo k vidění mnoho napínavých zápasů. Mezi celkovým vítězem ligy a týmem umístěným na třetím místě figuroval pouhý tříbodový rozdíl.

O velké vyrovnanosti celků svědčí i fakt, že se „béčko“ Sportovního Club Jedličkova ústavu v konečném součtu bodů umístilo nad svými kolegy z domovského klubu a celkově brali stříbrné medaile. Po úvodních kolech hraných v říjnu 2018 se dokonce drželi na průběžné první příčce.

Celkového triumfu však dosáhli hráči ze sousedního Slovenska, kteří v klíčovém zápase porazili právě družstvo SCJU B poměrem 9:4. Za zmínku stojí také vynikající výkon italského výběru, který absolvoval pouze závěrečná lednová kola ligy, ale i tak se dokázal umístit na kýžené kvalifikační pozici.

Sportovní Club Jedličkova ústavu Praha rovněž zastal úlohu hlavního pořadatele turnaje. S organizační výpomocí se zapojil i hokejový celek Superboys Prague. Mezi šestici nejlepších, a tudíž i postupující na dubnové MČR, se probojovaly ještě týmy Sportovní Club Jedličkova ústavu A, Culani z Polska a Handicap Sport Club Velké Meziříčí. S ohledem na vyrovnanost jednotlivých družstev a jejich stoupající výkonost není vůbec jisté, kdo se nakonec bude radovat ze zisku mistrovského titulu.

Výsledky Eurovia ligy 2018/2019:

PořadíTým1. část2. částCelkem bodů
1.1. Wheelchairs curling club, Slovensko71320
2.Sportovní Club Jedličkova ústavu B101020
3.Sportovní Club Jedličkova ústavu A71017
4.Culani, Polsko5914
5.Albatros, Itálie01414
6.Handicap Sport Club Velké Meziříčí9413
7.Sportovní klub Nové Město nad Metují6410
8.Německo404

Text: Martin Steinbach