Čtvrtý celek aktuální tabulky České para hokejové ligy před začátkem nejdůležitější části klubové sezony posiluje na klíčových místech. Do HC Sparta Praha míří kromě nového trenéra Jakuba Novotného i elitní reprezentační obránce Miroslav Hrbek.

Sparťanské para hokejisty vedl doposud v jakési trojroli (hrající trenér-kapitán-vedoucí mužstva) Jiří Krupička. Tomu se nyní s příchodem trenéra Jakuba Novotného trochu uvolní ruce. „Opadla ze mě nějaká zodpovědnost. Jakub s týmem už nějakou dobu fungoval a v Olomouci už defacto vedl zápas jakožto trenér, tam se ukázalo, že by to mohlo nést ovoce,“ přibližuje Krupička.

Pro 25letého Novotného půjde o první oficiální zkušenost s trenérským vedením nějakého klubu. Od roku 2016 fungoval jako kouč brankářů české para hokejové reprezentace a svůj netradičně nízký trenérský věk nevidí jako překážku. „Není to úplně tak, že by mi kluci vykali nebo říkali ‚pane trenére‘, ale co se týče hokeje, tak poslouchají,“ směje se Novotný.

Hlavním cílem je pro Spartu jednoznačně účast v play-off a následný úspěch v této nadstavbové části. K tomu by měl Pražanům pomoci Miroslav Hrbek – klíčový obránce Karlových Varů i reprezentace a také například vlajkonoš české výpravy na posledních paralympijských hrách v Koreji. V letošní sezoně ČPHL se mu podařilo vsítit dvě branky a na dalších osm nahrál a Sparta Praha pro něj bude první přestupní zkušeností.

„Vždycky jsme hráli play-off, nebylo třeba přestupovat jinam. Bude to pro mě úplně něco nového, jiná kabina, jiní lidé, nikdy jsem to fakt nezažil. Věřím, že když už jsem tady, tak získáme medaili,“ věří zkušený Miroslav Hrbek, který se momentálně na soustředění v Nymburku s celým reprezentačním týmem připravuje na blížící se mistrovství světa v para hokeji.

Text: Martin Steinbach
Zdroj: HC Sparta Praha