Hned dva cenné kovy vybojovala výprava našich para golfistů na Pyrenejském poloostrově v rámci prestižního turnaje The EDGA President Cup. Do nejlepší desítky se vešli hned tři hráči hájící české národní barvy.

V nejjižnějším portugalském regionu Algarve ve městě Tavora se ve dnech 14. až 16. prosince odehrál poslední turnaj ze série European Disabled Golf Association Golf Tour 2018 pod názvem The EDGA President Cup – Roberto Caja edition 2018. Šampionát na hřišti Benamor byl zároveň mistrovstvím Evropy v kategorii Stableford. České národní barvy se vydali reprzentovat Michal Hošna, Pavel Kamír, Václav Mráz, Michal Sobota a Lukáš Šnobl.

Na para golfisty čekalo kromě slunečného dvacetistupňového počasí i skvěle připravené hřiště s malými greeny rychlosti 10+. Po úvodním soutěžním kole figuroval na průběžné třetí pozici teprve 16letý Lukáš Šnobl s minimální ztrátou na vedoucí dvojici reprezentantů Francie. Finálové kolo, které provázel mírný déšť, však nejlépe zvládl Václav Mráz, který se z průběžného šestého místa posunul na příčku nejvyšší a vybojoval zlatou medaili. Stal se tak právoplatným držitelem trofeje Roberto Caja Cup, kterou bude mít v „opatrovnictví“ po dobu následujících dvou let.

Obdobně skvělý finiš předvedl také Michal Hošna, který se svým výkonem vyšvihl až na stupně vítězů a s nejtěsnějším možným rozdílem obsadil druhé místo. Do první desítky se podařilo probojovat ještě dalšímu z českých reprezentantů Michalovi Sobotovi (10. místo). Zbytek české výpravy – Pavel Kamír a Lukáš Šnobl – uzavřeli své působení v Portugalsku na třináctém, respektive čtrnáctém místě.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Miroslav Lidinský