Blížící se víkend se ponese ve znamení začátku vyřazovací fáze České para hokejové ligy. Na čtyři nejlepší celky základní části – SHK LAPP Zlín, SHK Mustangové AUTO IN, HC Sledge Studénka a HC Sparta Praha – čekají první semifinálové zápasy. Jaké jsou šance jednotlivých týmů?

Podaří se někomu přerušit čtyřletou mistrovskou nadvládu Zlína? Hlavní otázka před začátkem play-off ČPHL snad ani nemůže znít jinak. Celek z východu Moravy triumfuje nepřetržitě od sezony 2014/2015 a ani letos si neklade nižší cíl než obhajobu titulu. Vítězi základní části aktuálního ročníku hraje do karet hned několik faktorů. Kádr zlínských se rozrostl o obránce Slavomíra Ferenčíka a útočníka Dávida Kormana z Olomouce a také přítomnost Zdeňka Šafránka, který překonal vážné zdravotní potíže, jistě favoritovi soutěže pomůže.

Překazit zlínské vyhlídky na titul se pokusí hráči pražské Sparty. Ti před play-off také posílili na dvou postech – z Karlových Varů doputoval do hlavního města zkušený bek Miroslav Hrbek a na trenérskou lavici usedne Jakub Novotný, který vedl tým již ve dvou posledních zápasech základní části. Sparťané sice v prosinci podlehli Zlínu na domácím ledě vysoko 0:8, ale rovněž se postarali o jednu ze dvou proher hlavního favorita na zisk trofeje, když v říjnu zvítězili ve Zlíně poměrem 1:3. Minimálně ze začátku play-off se budou hráči pražského celku muset obejít bez zraněné útočné opory Zdeňka Krupičky.

První zápas mezi Spartou a Zlínem se uskuteční v Merkur Ice aréně v Říčanech v sobotu 16. února od 14:10.

Do semifinále probojovali také hráči pardubických Mustangů. Celek, který v základní hrací části získal po Zlínu druhý nejvíc bodů a postaral se rovněž o druhý nejvyšší počet vstřelených branek, narazí na protivníka ze Studénky. I Mustangům se podařilo před play-off podepsat výraznou hráčskou posilu. S Pardubicemi se dohodl bývalý kapitán Karlových Varů a reprezentant Michal Geier. K týmu se připojil také německý obránce Robert Pabst, který do města perníku přestoupil z Olomouce.

Výraznými změnami prošel kádr Studénky. Bronzový tým základní části hlásí posily opravdu zvučných jmen – Rusové Ilja Volkov a Roman Severin, ti se tak připojili ke svému krajanovi Lisovovi, který v rámci letošní ČPHL odehrál už čtyři utkání. HC Sledge Studénka se může pochlubit spolehlivou obranou – po Zlínu druhá nejpevnější základní části. Právě díky lepšímu skóre skončil tým z Moravskoslezském kraji před Spartou a vyhnul se tak nepříjemné konfrontaci s favoritem ze Zlína.

Úvodní střetnutí mezi SHK Mustangové AUTO IN a HC Sledge Studénka proběhne pardubické ČSOB Pojišťovna aréně v sobotu 16. února od 12:00.

Zápasy semifinále play-off ČPHL:
16. února – Pardubice – Studénka, 12:00
16. února – Sparta – Zlín, 14:10
23. února – Studénka – Pardubice, 13:30
23. února – Zlín – Sparta, 14:30
24. února – Zlín – Sparta, 10:05
24. února – Studénka – Pardubice, 13:30

Text: Martin Steinbach