Český vicemistr Evropy za rok 2018 odcestoval do Spojených států amerických reprezentovat na mezinárodní halový závod The Vegas Shoot. V konkurenci 1 217 lukostřelců ve své kategorii se rozhodně neztratil.

Od 8. do 10. února se v americkém státě Nevada uskutečnil jeden ze sportovních vrcholů světové lukostřelby. Las Vegas hostilo prestižní The Vegas Shoot, na které se vypravil i nejlepší český para lukostřelec David Drahonínský. Ten závodil v kategorii W1 s kladkovým lukem a do města hříchu a hazardu zamířil o pár dní dříve. „Nikdy jsem v Americe nebyl, Las Vegas je takovým zábavným centrem pro dospělé, kde na každém rohu blikají automaty. Připadá mi to jako umělý a kýčovitý svět.“

V místě konání akce potkal mnoho svých přátel a kolegů z branže. „Bylo neuvěřitelné vejít do tréninkové haly a na čáře společně trénovat s Mikem Schloesserem nebo Rio Wildem, který mě hned osobně přivítal. Vloni jsme se zúčastnil jeho semináře v Německu. Myslel jsem, že už jsem zažil spoustu závodů, ale všichni, co střílejí na jakékoliv úrovni, tak tento turnaj musí vyzkoušet. Kdo nezávodil v Las Vegas, nikdy nezávodil sám se sebou,“ přibližuje český paralympionik své první dojmy z místa konání The Vegas Shoot.

David Drahonínský vyrazil do Las Vegas především na popud Vladimíra Kopeckého – kanadského trenéra se slovenskými kořeny, který tu byl jeho velkou oporou. „Díky Vladimírovi jsem se dostal do ProStaffu firmy Apa Archery a je to především jeho vina, že jsem sem jel,” směje se český sportovec. „Jsem ale strašně rád, že jsem tento závod absolvoval. Jen mě mrzí, že jsem si nekoupil silnější šípy, které se zde ke střílení používají.”

Česká para lukostřelecká jednička bojovala při závodech s nervozitou. „Člověk věděl, že musí střelit 30 x 10 bodů tři dny za sebou. Mě se to tento rok bohužel nepovedlo. Už od začátku jsem byl smířen s tím, že nejedu bojovat o první místa. Není lehké vidět, že z 1 200 lukostřelců je maximálně 10 handicapovaných, ale když se po dvou dnech vidíte na 234. místě, říkal jsem si, že to není tak špatné. V sedmé skupině rozdělující se dle součtu výsledků z prvních dvou kol, v mém případě 294 a 297 bodů, jsem skončil 14. ze 40 účastníků,“ hodnotí své americké výkony Drahonínský.

Slova chvály zazněla i z úst trenéra Kopeckého. „Tak, jak David bojoval, kdy nastřílel více než doma za ideálních podmínek – to je známka špičkového, mentálně vyspělého člověka. Viděl jsem situace, které on dokáže kontrolovat z jedné sady na druhou. Stalo se, že vystřelil šíp do devítky, většina lukostřelců okamžitě vezme druhý šíp, že to hned napraví a je to znovu devítka nebo osmička. To se Davidovi nestalo ani jednou. Nikdy nezpanikařil a vždycky to měl pod kontrolou.”

Drahonínského potěšila také celková atmosféra závodu. „Lukostřelci, ať odkudkoliv, se hecovali a uznávali navzájem. S mnohými z nich přijely rodiny, manželky, partnerky, a i když věděly, že nepatří mezi top 10, podporovaly je do konce závodů. Z této zkušenosti budu do budoucna těžit ještě hodně let v mé lukostřelecké kariéře a díky tomu, že tam s námi jel Vladimír Kopecký, jsem si ty závody užil o mnoho víc.“

Český lukostřelec si našel čas i na prohlídku města. Potěšila ho bezbariérovost a celkově přátelský přístup Američanů. Největším zážitkem byla pro něj návštěva show moderního cirkusu Cirque du Soleil. Nyní jeho příprava směřuje k červnovému mistrovství světa v Holandsku, které bude důležité především kvůli nominačním kvótám pro letní paralympijské hry v Tokiu v roce 2020.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Lída Fikarová