Jesenické svahy se s minulých dnech zaplnily mladými lyžaři s (nejen) sluchovým handicapem. Tradiční soustředění si kromě jiného kladlo za cíl rozšířit základnu mladých sportovců Českého svazu neslyšících sportovců.

Ve dnech od 26. do 30. února se v Koutech nad Desnou uskutečnilo lyžařské soustředění sluchově postižených dětí. Akce se rovněž konala jako „hledání talentů“ Českého svazu neslyšících sportovců v alpském lyžování a rozšíření základny o nové malé aktivní sportovce. Soustředění bylo zakomponováno do unikátního kurzu FTK UP v Olomouci, který si kladl za cíl přiblížit lyžařský sport i pro děti napříč různým druhům postižení.

Na kurzu prováděli praktické výstupy a současně trénink malých lyžařů studenti oborů Aplikované tělesné výchovy či Aplikovaných pohybových aktivit. Studenti univerzity zde pracovali formou rotací s ohledem na mládež se zrakovým, tělesným, mentálním i kombinovaným postižením. Soustředění „talentů“ se zúčastnilo pět těžce sluchově postižených dětí, které mají předpoklady pro tento sport a současně podporu a silné zázemí ve své rodině.

Současně s tím probíhalo soustředění již starších dětí, které vloni a předloni tímto „hledacím“ procesem prošly. Této pokročilé skupiny se jako hlavní organizátorka ujala paní Dana Kestová a její trénink probíhal v koutském areálu pod dohledem zkušených trenérů Veroniky Grygarové a Jana Panského, kteří svoje síly rozložili mezi obě dětské skupiny.

Na závěr soustředění se konaly jak u začátečníků, tak i u pokročilých měřené závody. Mladí účastníci akce obdrželi diplomy, medaile a drobné ceny, které věnovali rodiče zapojených dětí. Obě skupiny dětí doprovázeli rodiče, kteří se dle pokynů trenérů a studentů výcviku zapojovali aktivně nebo pasivně. Děti získaly nabídku dalšího soustředění a otevřených lyžařských závodů již jako integrovaní sportovci.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Svatava J. Panská