Sportovní střelba, která je řízena Mezinárodním paralympijským výborem (IPC), přijala novou klasifikační třídu – střelbu pro zrakově handicapované sportovce. Kategorie VI se tak stala již sedmou závodní třídou ve sportovní střelbě handicapovaných.

Zrakově handicapovaní sportovci dříve disponovali vlastními disciplínami, pro které sloužila Mezinárodní federace pro zrakově handicapované sportovce (IBSA) jako mezinárodní sportovní federace. Výkonný výbor IPC však nyní oficiálně odsouhlasil přesun vedení pod World Shooting Para Sport, tedy přímo pod IPC.

Zrakově handicapovaní sportovci se budou poprvé moci představit na mezinárodních závodech v německém Hannoveru od 2. do 12. května, následovat bude červencový světový pohár v chorvatském Osijeku. Velkou premiéru poté sportovci zažijí na říjnovém mistrovství světa, které bude hostit australské Sydney.

Sportovci se zrakovým handicapem budou moci soutěžit v disciplínách – vzduchová pušky na 10 m (stojící: Mixed 10 m Air Rifle Standing SHVI a vleže: Mixed 10 m Air Rifle Prone SHVI).

Manažer odvětví sportovní střelby IPC – Tyler Anderson – k tomu uvedl: „Jsme nadšeni, že nám do rodiny přibyli zrakově handicapovaní střelci. Otevřely se tak dveře více sportovcům, kteří mohou soutěžit v našem sportu. Děkujeme federaci IBSA a mnohým jednotlivcům, díky kterým se tato změna mohla uskutečnit, za jejich obrovský přínos a těšíme se na první soutěž v Hannoveru.“

Sportovci se zrakovým handicapem používají vzduchové pušky, kterými vystřelí sérii střel na pevný terč. Střelci využívají k míření zvukový signál – čím má signál vyšší tón, tím blíže závodník míří na střed terče.

zdroj: IPC