V pořadí třetí mezinárodní turnaj ve showdownu se ve dnech od 6. do 10. března uskutečnil v pražském hotelu Svornost v Dolních Počernicích. Přítomno bylo téměř 60 hráčů z celkem 14 evropských zemí.

Hlavní pořadatel šampionátu – sportovní klub pro zrakově postižené Blind Sport Club Praha – se mohl pyšnit opravdu národnostně rozmanitou startovní listinou. Na turnaj dorazili hráči s kategorií handicapu B1 a B3 z Běloruska, Estonska, Itálie, Francie, Slovinska a dalších zemí. Akce měla poprvé v historii mezinárodní ranking x4, což je hodnota soutěží typu mistrovství světa, mistrovství Evropy či světových pohárů. Hráči tedy mohli za své výkony získat více bodů do žebříčku.

Mezi muži se nejlépe dařilo našim státním sousedům. Polák Krystian Kisiel si se svým soupeřem z Německa Thade Rosenfeldtem poradil vítězným poměrem 3:1. Ženskou část turnaje ovládly dvě sportovkyně z Finska. Jaana Pesari po urputném boji porazila Hannu Vilmi a po výhře 3:1 slavila celkové prvenství. Co se týče českého zastoupení na šampionátu, tak nejlépe se domácí akce vydařila Ondřeji Kodetovi, který obsadil 22. příčku. Náš další bojovník – Tomáš Mysliveček – skončil třicátý.

Z výkonů českých hráčů nemohl být příliš nadšený Zdeněk Barlok, hlavní organizační postava turnaje: „Jsem zklamaný z výsledků našich hochů. Musí hrát lépe a snažit se více vyrovnat zahraniční špičce. Před turnajem se omluvilo několik hráčů. Původně mělo být na startovní listině šest Čechů a věřím, že v takovém počtu bychom na některé z lepších umístění určitě dosáhli.“

Třetí BSC Prague Showdown cup 2019

Konečné pořadí, muži:

  1. Krystian Kisiel – Polsko
  2. Thade Rosenfeldt – Německo
  3. Peter Zidar – Slovinsko
  4. Miha Susman – Slovinsko
  5. Adrian Sloninka – Polsko
  6. Juha Oikarainen – Finsko

Konečné pořadí, ženy:

  1. Jaana Pesari – Finsko
  2. Hanna Vilmi – Finsko
  3. Elzbieta Mielczarek – Polsko
  4. Tanja Oranic – Slovinsko
  5. Elvina Vidot – Francie
  6. Graziana Mauro – Itálie

Text: Martin Steinbach
Foto: BSC Prague