Para lukostřelec David Drahonínský s lidmi z projektu DD ParaArchery navštíví v období od 6. do 10. března lázeňské prostředí ve Velkých Losinách, kde vyvrcholí příprava na halové mistrovství České republiky konané 16. března v Plzni.

Drahonínský zažil velmi úspěšnou sezónu 2018, kdy se stal v individuální soutěži v Plzni vicemistrem Evropy a mezi týmy společně se Šárkou Musilovou dokonce mistrem Evropy. Rovněž ovládl po prvenstvích v italské Olbii a v Novém Městě nad Metují celkové hodnocení Evropského poháru. Navázat na kvalitní loňské výkony mu má pomoci nadcházející soustředění ve Velkých Losinách.

„Plánovali jsme další soustředění a po prvním, které jsme uspořádali na podzim v Třemošné u Plzně, jsme se rozhodli pro Velké Losiny. Je zde možnost bezbariérového ubytování, střílet můžeme v sále místních lázní a večer, po dvoufázovém tréninku, si můžeme odpočinout v bazénu se siřičitou vodou. Prostě ideální místo,” přibližuje podmínky v lázeňském resortu Drahonínský.

V září 2018 se český paralympijský šampión začal zabývat hledáním handicapovaných lidí, kteří by se lukostřelbě chtěli i navzdory těžkému postižení věnovat a během krátké doby si tento sport vyzkoušelo téměř 100 lidí. Počet zájemců pořád roste, a proto je rád, že ačkoliv nejedou všichni účastníci projektu DD ParaArchery, přesto kapacitně soustředění bez problémů zvládnou. „Celkem nás jede pět, plus jezevčík Eda (smích), z toho jsme tři lukostřelci. Nováčkem bude například Rostislav Čichoň, docent na Fakultě tělesné výchovy a sportu na Karlově Univerzitě, který sice nestřílí dlouho, ale za krátkou dobu udělal velký pokrok. Nebude chybět ani vítězka kategorie Objev roku v rámci ankety Nejlepší handicapovaný sportovec roku 2018 Tereza Brandtlová. Jako asistujícího pomocníka si vezeme bývalého paralympijského sportovce Davida Vondráčka.”

„Čekají nás dopolední a odpolední tréninky. Určitě během soustředění probereme mentální přípravu. Chceme pozvat místní a lázeňské hosty, ať si přijdou zkusit lukostřelbu a jeden den nám připraví rozcvičku, posilování a protahování můj kamarád a kondiční trenér Robert Rosenberg,” popisuje tréninkový program úspěšný para lukostřelec.

„Střílení v prostorech lázní bude pro všechny velkou premiérou, a věřím, že si to celá parta užije,” uzavírá Drahonínský.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Lída Fikarová