Popáté v řadě a celkově pošesté v historii. Taková je bilance zlínských para hokejistů, kteří tento víkend po dvou výhrách 5:0 nad Studénkou opanovali finále play-off ČPHL. Třetí místo si před pražskou Spartou pohlídali Mustangové z Pardubic.

Dokonalý obrat ve finálové sérii se povedl hráčům Zlína. Po prvním utkání s celkem ze Studénky, ve kterém mírný outsider zvítězil na domácím ledě 2:1, favorit soutěže zabral a po dvou přesvědčivých výkonech se dočkal zisku dalšího mistrovského titulu. V sobotním utkání neponechali zlínští nic náhodě a na svého soupeře se vrhli už od prvních minut. Jejich snaha přinesla okamžité ovoce, když už v páté minutě bylo skóre 2:0 ve prospěch domácích a tým pokračoval v dominanci i po zbytek zápasu. Konečný výsledek 5:0 z pohledu SHK LAPP Zlín odpovídal nasazení i aktivní hře Šafránka a spol. Mečbol Studénky byl tedy odvrácen a o celkovém vítězi soutěže tak musel rozhodnout nedělní zápas.

Třetí vzájemný finálový střet byl dlouhou dobu vyrovnaný. Ani jeden celek nechtěl brzy inkasovat, a tak se stalo, že první třetina skončila bez vstřelené branky. Činili se především oba brankáři – zlínský Molek a Kudela ze Studénky, který zažívá velice povedenou sezonu. Výsledkové napětí však utnul Marian Ligda v 17. minutě, kdy po krásné souhře Zdeňka Hábla a Martina Joppy zakončoval do odkryté branky. Na tuto branku už Studénka nedokázala odpovědět. Další góly přidali ještě Zdeněk Hábl, dvakrát Martin Joppa a Zdeněk Šafránek a konečné skóre bylo tedy stejné jako o den dříve – 5:0.

Během slavnostního ceremoniálu byl zároveň vyhlášen all-star tým celé České para hokejové ligy – brankář: Martin Kudela (HC Sledge Studénka), obránci: Pavel Kubeš (SHK Mustangové AUTO IN) a Zdeněk Hábl (SHK LAPP ZLÍN), útočníci: Martin Joppa (SHK LAPP ZLÍN), Sandro Kalegaris (HC Sledge Studénka) a Michal Geier (SKV Sharks Karlovy Vary).

SHK LAPP Zlín HC – Sledge Studénka 5:0 (2:0, 2:0, 1:0), sobota 16. března

Branky a nahrávky: 3. Z. Hábl (Ligda), 5. Šafránek (D. Hábl), 19. Z. Hábl (Turic, Joppa), 21. D. Hábl (Z. Hábl), 44. Joppa (Ligda, Z. Hábl)

SHK LAPP Zlín HC – Sledge Studénka 5:0 (0:0, 3:0, 2:0), neděle 17. března

Branky a nahrávky: 17. Ligda (Joppa, Z. Hábl), 26. Z. Hábl, 29. Joppa (Ligda), 34. Joppa (Ligda), 36. Šafránek (Korman, Z. Hábl)

Konečný stav série: 2:1

 

Bronzové medaile vybojovali hráči SHK Mustangové AUTO IN. Tým z Pardubic si ve dvou zápasech poradil s pražskou Spartou a nepřipustil drama v podobě rozhodujícího třetího utkání. Sobotní zápas byl v podstatě rozhodnut už v první třetině, kdy po gólech Gajera, Heringa a Kubeše šli Mustangové do přesvědčivého vedení 3:0 a po zbytek utkání už jen kontrolovali výsledek. S blížícím se koncem stoupala u hráčů Sparty nervozita a frustrace z prohraného utkání a po závěrečném hvizdu dokonce došlo na rvačku v rohu hřiště. Nic z toho však nezměnilo na skutečnosti, že konečné třetí místo brali po zásluze hráči SHK Mustangové AUTO IN.

„Pardubičtí na nás vletěli a pro nás to bylo složité utkání, navíc jsme ze začátku ještě trošku zaspali, takže jsme domácím dovolili hned třikrát skórovat a my jsme na to naopak neodpověděli ani jednou. Takový výsledek se pak těžko dohání, když navíc máte jen nějaké tři střely za třetinu, ještě přes hráče, což velkou šanci neznačí. Bohužel, mrzí mě, že jsme nedali ani jednu čestnou branku, kterou by si za bojovnost mužstvo zasloužilo,“ svěřil se po utkání Jakub Novotný, hlavní trenér Sparty.

SHK Mustangové AUTO IN – HC Sparta Praha 3:0 (3:0, 0:0, 0:0), sobota 16. března

Branky a nahrávky: 7. Gajer (Kvoch), 8. Hering, 10. Kubeš (Kořínek)

Konečný stav série: 2:0

Text: Martin Steinbach
Foto: Jaroslav Kvapil, SHK Mustangové, HC Sparta