Lyžařský areál Ski klub Rokytnice hostil mistrovství České republiky v alpském lyžování handicapovaných. Čeští i zahraniční sportovci a sportovkyně se však museli vypořádat především s nepřízní počasí.

V mužské části mezinárodního šampionátu reprezentovali Českou republiku závodníci Pavel Bambousek, Petr Drahoš, Miroslav Lidinský, Tomáš Vaverka a Tadeáš Kříž s Patrikem Hetmerem se svými traséry. Už od prvního dne mistrovství – 3. března – začaly postupně přibývat medailové úspěchy pro české národní barvy. Pavel Bambousek slavil celkové vítězství mezi sedícími v slalomu a obřím slalomu a na „bednu“ se dostal i v prvním měření v rámci Super G.

V kategorii stojících vybojoval Tomáš Vaverka tři druhá místa (slalom, obří slalom a první část Super G) a jedno zlato (druhá část Super G). S ním závodil i Miroslav Lidinský, který byl třetí ve slalomu. Ten však musel z šampionátu předčasně odstoupit kvůli zranění zad a další medailový úspěch do své sbírky tedy neměl šanci přidat.

Dva závodníci se představili rovněž v části šampionátu věnované zrakově handicapovaným. Tadeáš Kříž a Patrik Hetmer nejprve brali postupně 2. a 3. místo ve slalomu, přičemž v obřím slalomu se jejich role prohodily a Hetmer skončil druhý a Kříž třetí. K podobné situaci došlo i během obou závodů Super G, kdy nejprve slavil triumf Patrik Hetmer a jeho týmový kolega bral stříbro, ale v druhém měření sil si svá umístění opět prohodili.

„Závody byly uspořádané na slušné úrovni, bohužel počasí při slalomu i superobřím slalomu nepřálo, v horní pasáži byla celkem slušná mlha. S výsledky jsme spokojeni s ohledem na téměř celou vynechanou sezonou kvůli nemoci. Jsme rádi, že si s námi přijeli zazávodit i Slováci, především Kuba Krako, paralympijský vítěz,“ shrnul své dojmy z mistrovství Patrik Hetmer.

Mezi ženami měla Česká republika dvojnásobné zastoupení – zrakově handicapovanou Annu Peškovou (ve své kategorii zcela osamocenou) a Kristýnu Židlickou, která závodila mezi sedícími. Židlická zvítězila v obřím slalomu a v obou závodech Super G, v klasickém slalomu trať nedokončila.

Text: Martin Steinbach
Foto: Facebook Pavla Petra a Patrika Hetmera