Mezinárodní paralympijský výbor zítra po 17 letech opouští jeho dlouholetý výkonný ředitel Xavier Gonzalez. Dle společného vyjádření prezidenta MPV Andrewa Parsonse a Xaviera Gonzaleze dochází k výměně na postu z důvodu další fáze rozvoje Mezinárodního paralympijského výboru.

Xavier Gonzalez působil v MPV od roku 2002, v roce 2004 byl jmenován na pozici výkonného ředitele. V době, kdy Xavier Gonzalez nastupoval do své funkce, byl Mezinárodní paralympijský výbor na pokraji krachu a neměl ani 10 zaměstnanců, po 17 letech má MPV 115 zaměstnanců, každoroční obrat 20mil EUR a zejména se z Mezinárodního paralympijského výboru stala vysoce uznávaná organizace s celosvětovým respektem. Xavieru Gonzalezovi patří velké poděkování za rozvoj paralympijského hnutí po celém světě, díky jeho manažerským schopnostem se dostal sport handicapovaných do podvědomí celé řady lidí.

Jeho první paralympijské hry v roce 2004 v Aténách přilákaly na sportoviště 850 tisíc fanoušků a paralympiádu sledovalo 1,8 bilionů lidí v 25 zemích. Oproti tomu poslední letní paralympijské hry v Riu v roce 2016 vidělo přímo na sportovištích 2,15 milionů lidí a vysílalo se do 150 zemí po celém světě, mediální dosah čítal 4,1 bilionů lidí.

Zatím poslední zimní paralympijské hry, které se konaly minulý rok v jihokorejském PyeongChangu, pokořili každý dosavadní rekord.

Velkým úspěchem Xaviera Gonzaleze bylo i upevnění spolupráce s Mezinárodním olympijským výborem, poslední společná dohoda o spolupráci mezi MPV a MOV byla uzavřena před rokem a je platná do roku 2032.

Mimo úspěchů se samotnými paralympijskými hrami a rozvojem paralympijského hnutí stojí Xavier Gonzalez i za založením nadace Agitos Foundation, která pomáhá s rozvojem a rozšířením 10 sportů, u kterých funguje MPV jako mezinárodní sportovní federace.

Xavier Gonzalez uvedl, že původně plánoval svůj odchod v roce 2021, ale po diskuzích s prezidentem MPV a výkonným výborem MPV dospěl k závěru, že již dokázal prakticky vše co chtěl a že nastal pravý čas na změnu ve vedení IPC.

Mezinárodní paralympijský výbor jako výkonný ředitel dočasně povede Dr. Mike Peters, dvojnásobný účastník paralympiády, který v MPV působí od roku 2015. Hledání nového výkonného ředitele začne v nejbližší době a nové jméno bude známo před valnou hromadou MPV, která se koná letos v říjnu.

zdroj: IPC