Tři čeští reprezentanti – Jiří Bouška, Ivo Koblasa a Josef Kaňkovský – se zúčastnili světového šampionátu v dráhové cyklistice v nizozemském Apeldoornu. I když naši jezdci nepřivezli domů žádnou medaili, došlo na přepisování tabulek českých rekordů.

Mistrovství se konalo ve dnech 14. až 17. března v Nizozemsku, konkrétně ve městě Apeldoorn, kam vyrazila trojice tuzemských reprezentantů – Ivo Koblasa z České asociace tělesně handicapovaných sportovců a Jiří Bouška s Josefem Kaňkovským za Českou federaci Spastic Handicap.

Hned během prvního dne konání akce došlo na historickou událost, když Ivo Koblasa (kategorie C2) na trati stíhacího závodu jednotlivců na 3 kilometry zajel nový český rekord! Ten má nyní hodnotu 3:48,515 a dopomohl pětadvacetiletému cyklistovi k sedmému místu. Tak velká konkurence se do Nizozemska sjela. Josef Kaňkovský a Jiří Bouška nastoupili ve čtvrtek do závodu 1 km s pevným startem a obsadili 13., respektive 15.místo.

Kromě závodu na 3 kilometry se Koblasa bojoval také na trase 1 kilometru, na 200 metrů a hladkého závodu neboli „scratche“. V tomto závodě český závodník pomýšlel dokonce na medailové pozice, jel dobře, ale na posledních 150 metrech mu došly síly a musel se spokojit s celkovým desátým místem. Na dvousetmetrové trati skončil ve své kategorii Jiří Bouška devátý a Josef Kaňkovský desátý.

Text: Martin Steinbach
Foto: ČATHS