V rámci propagace blížícího se ostravského mistrovství světa v para hokeji se na školách v moravskoslezském kraji uskuteční tematické akce s bohatým vzdělávacím programem – Paralympijské školní dny.

Program Paralympijských školních dní pochází z dílny prorektora Univerzity Palackého v Olomouci Martina Kudláčka a Ondřeje Ješiny, který je předsedou České asociace aplikovaných pohybových aktivit. Vzdělávací a především popularizační koncept akcí spojených s propagací Mistrovství světa v para hokeji Ostrava 2019 převzala Ostravská univerzita. Na hladký průběh celého projektu dohlížejí studenti a garanti katedry aplikovaných pohybových aktivit UP v Olomouci a katedry studií lidského pohybu Ostravské univerzity.

Aktivity Paralympijských školních dní si už vyzkoušeli žáci a studenti 1st International School Of Ostrava a The Ostrava International School. Děti si zábavnou a vzdělávací formou zahrály basketbal na vozíku nebo para hokej na speciálních indoorových saních. Ty pro potřeby akce upravila Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Vznikly tak vůbec první indoor sledge v Česku. Přítomna byla také jedna ze stálic české para hokejové reprezentace Tomáš Kvoch.

V rámci programu se školy aktivně zapojí také do průběhu samotného ostravského šampionátu. V soutěži o nejlepší fanouškovský program budou družstva jednotlivých vzdělávacích institucí přidělena ke konkrétnímu reprezentačnímu týmu (Česko, Japonsko, USA, Kanada, Švédsko, Norsko, Korea, Itálie) a vytvoří mu diváckou základnu.

Zdroj: TZ OSTRAVA 2019