Česká republika vyslala tři zástupce na závody světového poháru do Spojených arabských emirátů. Tuzemská para trapová jednička Miroslav Lidinský a střelci Jakub Kosek s Tomášem Peškem se prezentovali solidními, a v jednom případě i medailovými, výkony.

První letošní závod v rámci světového poháru ve střelbě hostil v druhé polovině února jako již tradičně Al Ain ve Spojených Arabských Emirátech. Premiérově za Českou republiku nastoupil vedle zkušených sportovních střelců Jakuba Koska a Tomáše Peška i zástupce „brokařů“ Mirek Lidinský v disciplíně para trap.

„Tato broková disciplína je naprosto identická s olympijským trapem, který se střílí i na světových soutěžích a olympiádě, a také výsledky těch nejlepších handicapovaných střelců jsou téměř srovnatelné s výsledky profesionálních reprezentantů,“ připomíná Lidinský, kterému se závady v Al Ainu vydařily na výbornou. Absolutně nejlepším celkovým nástřelem ze všech závodníků napříč kategoriemi – stojící a sedící – si pojistil start na mistrovství světa, které se v letošním roce uskuteční v Sydney.

Český reprezentační tým v para trapu intenzivně trénoval celou zimu v extrémních podmínkách pod vedením hlavního trenéra Robina Daňka, který byl ještě v loňském roce členem „repre“ týmu České republiky v klasickém trapu. Na další „brokařský“ závod WC v chorvatském Osijeku vyrazí kromě Lidinského ještě Tomáš Dámek a Martin Tomek.

Mezi střelci Tomáš Pešek prošel nejlépe sítem čtyřicetičlenného startovního pole v disciplíně vzduchová pistole P1 a probojoval se až do finále. V tom nakonec obsadil výborné páté místo. Další solidní umístění přinesla disciplína standartní vzduchová pistole P5, ve které oba Češi – Jakub Kosek i Tomáš Pešek – skončili v první desítce. Závodilo se ještě v disciplínách sportovní pistole 30+30 P3 (Kosek 17. místo, Pešek 27. místo) a P4 (Kosek 30. místo, Pešek 35. místo).

Další podnik SP čeká na české střelce v polském Štětíně, který se uskuteční na konci dubna.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Miroslav Lidinský a ČATHS