Para lukostřelci David Drahonínský a Tereza Brandtlová absolvují ve dnech od 28. dubna do 5. května první část série Evropského poháru v italské Olbii. Drahonínský pomýšlí nad dalším zlatem, Brandtlová si dává za cíl zlepšit své osobní maximum.

Pro Terezu Brandtlovou – objev roku v rámci ankety Nejlepší handicapovaný sportovec roku 2018 – půjde o první zahraniční závody v kariéře. Česká para lukostřelkyně o sobě dala vědět na mistrovství Evropy v Plzni. Soupeřky už ví, že s ní musí počítat, přesto jí nechybí skromnost a pokora: „Zajímá mě atmosféra závodů v zahraničí, jak to probíhá. Vůbec nevím, co od toho očekávat, ale ráda bych si zvýšila osobní rekord.”

Drahonínský jede do Itálie obhajovat prvenství z minulého roku v kategorii W1 s kladkovým lukem. „Je to první velký závod, i můj vůbec první letošní na padesát metrů venku. Doufám, že dubnové soustředění s německým trenérem potvrdí, že spolupráce, kterou jsem začal v minulém roce, je správná a bude to vidět na výsledcích. Těším se hlavně na to, že jede moje sparing partnerka Terka Brandtlová a doufám, že si konečně spolu zastřílíme mix tým, sedne nám to a pár týmů skončí za námi,” dodává s úsměvem český paralympionik.

Evropského poháru se také zúčastní Karel Davídek, reprezentant České republiky a celkově 5. muž světového žebříčku v kategorii W1. V loňském roce obsadil nepopulární 4. místo. Letošním cílem je kvalitní příprava na mistrovství Světa v Holandsku a pokusit se v Olbii vylepšit svůj loňský výsledek alespoň o jednu příčku. Český lukostřelecký svaz vysílá Davídka do boje i s jeho osobní trenérkou Terezou Brandovou.

Letošní Evropský pohár přináší také jednu novinku. Po druhém kole, konajícím se v červenci v Novém Městě nad Metují, se nejlepší čtyři para lukostřelci či para lukostřelkyně s nejvíce dosaženými body ze všech kategorií (jednotlivci a mix týmy) zúčastní v německém Wiesbadenu finálových soubojů, v nichž se rozhodne o celkových vítězích. „Rádi bychom utrhli nějaké body a v srpnu se v Německu ukázali. Je to výborná motivace,” uzavírá Drahonínský, držitel prvenství celkového hodnocení Evropského poháru v roce 2018.

Text, zdroj, foto: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Lída Fikarová