První ze série jarních Sportovních dní Paralympijské výzvy byl na programu v pátek 12. dubna na základní škole v Brně. V Kamenomlýnské ulici došlo kromě plnění disciplín Sazka Olympijského víceboje také na setkání se spolkem Nevidím a běhám.

O něco chladnější počasí, než by si organizátoři akce přáli, provázelo Sportovní den v Brně. Šlo o první podobnou akci v rámci druhého pololetí aktuálního školního roku 2018/2019 a také se premiérově sportovalo na některé ze škol, vylosovaných deaflympijskou šampionkou Lenkou Matouškovou a olympijským vítězem Davidem Svobodou. Ani silnější vítr však nesebral úsměv z tváří žákům tamější Základní školy pro zrakově a tělesně postižené v Kamenomlýnské ulici. Nadšené a otužilé děti si na venkovním hřišti s organizačním týmem Českého paralympijského výboru naplno zasportovaly a k vidění bylo hned několik parádních výkonů.

„Vzdělávací“ část Sportovního dne byla tentokrát vedena Miluší Juroškovou brněnského spolku Nevidím a běhám, který se již dlouhodobě zaměřuje na delší běžecké trasy, které mohou absolvovat lidé se zrakovým postižením s odborně připraveným trasérem. Pod moderátorským dohledem Filipa Koryty – mistra České republiky ve Slam poetry – se všichni z posluchačů dozvěděli o možnostech pravidelného sportování lidí s handicapem.

Brněnská základní škola je v projektu zapojená už druhým rokem a svůj první Sportovní den Paralympijské výzvy si poctivě vysoutěžila – splnila všechny podmínky pro zapojení do losování a výhru v podobě takové akce.

Více informací o Paralympijské výzvě najdete zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Petr Reidl