V sobotu 6. dubna se v Praze konalo republikové mistrovství v orientačním běhu ve sprintu neslyšících. Na vítězství ve svých kategoriích dosáhli Josef Procházka z klubu SK SKIVELO Olomouc a Anna Formánková z pořadatelské Olympie Praha.

Závod v hlavním městě České republiky probíhal na pomezí Vinohrad a Vršovic. Na první pohled nenáročný terén však obsahoval výrazné převýšení – místy až 80 metrů, se kterým se však všech 12 přihlášených sportovců bez problémů poradilo. Účastníci se při slunečném patnáctistupňovém počastí dočkali prakticky ideálních závodních podmínek.

V kategorii žen D21D se o co nejlepší výkony snažilo pět závodnic. Nejrychlejšího výsledku dosáhla Anna Formánková z klubu SK Olympia Praha SPS. Její finální čas 19 minut a 28 vteřin stačil na zisk prvního místa s dvanáctivteřinovým náskokem na druhou Annu Pangrácovou z SK SKIVELO Olomouc. Na dalších místech se umístily postupně Marie Pangrácová, Lenka Hornová a Pavlína Spilková.

Mužská kategorie – H21D – čítala sedm sportovců a první tři místa nakonec obsadili výhradně běžci z řad SK SKIVELO Olomouc. Zlatou příčku nakonec obsadil Josef Procházka s časem 19:27. O vyrovnanosti a vysoké kvalitě závodu svědčí i fakt, že druhý Jan Semerád zaostal za svým týmovým kolegou o pouhé čtyři vteřiny. Bronzovou příčku bral Marek Bednařík.

Konečné výsledky MČR v orientačním běhu ve sprintu neslyšících:

Muži:

  1. Josef Procházka, SK SKIVELO Olomouc, 19:27
  2. Jan Semerád, SK SKIVELO Olomouc, 19:31
  3. Marek Bednařík, SK SKIVELO Olomouc, 20:57
  4. Kamil Klíma, SK Olympia Praha SPS, 25:14
  5. Jaroslav Vondrouš, SK SKIVELO Olomouc, 26:26
  6. Štefan Uhrín, SK Olympia Praha SPS, 28:59
  7. Pavel Pastrnek, SK SKIVELO Olomouc (na MČR nedorazil)

Ženy:

  1. Anna Formánková, SK Olympia Praha SPS, 19:28
  2. Anna Pangrácová, SK SKIVELO Olomouc, 19:40
  3. Marie Pangrácová, SK Olympia Praha SPS, 21:05
  4. Lenka Hornová, SK SKIVELO Olomouc, 34:24
  5. Pavlína Spilková, SK Olympia Praha SPS, 46:01

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: SK Olympia Praha SPS