První kolo Česko-slovenského poháru 2019 v para plavání se v sobotu 6. dubna uskutečnilo v Sokolově. Hvězdou dne byl paralympijský medailista Arnošt Petráček, který na trati 50 m znak (ne)vytvořil hodnotu nového světového rekordu na krátkém bazénu. 

„Jsem velice potěšen, že se akci poprvé podařilo dostat do světového kalendáře World Para Swimming. V bazénu v Sokolově se mi dlouhodobě daří a mám to tam rád. Závody provázela fantastická atmosféra a se svými výkony jsem spokojen,“ hodnotí akci Arnošt Petráček, který se momentálně připravuje na dubnové závody ve skotském Glasgow.

Výkon paralympijského reprezentanta a vítěze her v Riu byl jednoznačně nejvýraznějším momentem programově bohatého Pohárku. Petráček v sokolovském krytém bazénu stanovil novou hodnotu nejlepšího světového výkonu na trati 50 metrů znak na krátkém bazénu – 00:42,76. Bohužel kvůli absenci oficiální dopingové kontroly však výkon nebyl uznán jako platný světový rekord.

Ale sobota nepatřila pouze sedmadvacetiletému plavci z jižních Čech. Sedmnáctého ročníku závodu se zúčastnilo téměř 130 handicapovaných plavců. Akci s garancí Českého svazu tělesně postižených sportovců uspořádal karlovarský oddíl SK Kontakt a jak již bylo zmíněno, tak závody se premiérově zařadily do světového kalendáře World Para Swimming. Sportovní poměřování sil mezi zapojenými plavci z celé České republiky – a také ze Slovenska a Německa – provázela skvělá atmosféra. Došlo také na večerní slavnostní vyhlášení vítězů v karlovarském hotelu Ambassador.

Akce se kromě Petráčka zúčastnily i další výrazné osobnosti tuzemského para plavání jakými jsou například Petr Andrýsek, Dominika Míčková či velká hvězda tamějšího regionu, stříbrná z ME v Dublinu, Vendula Dušková. Hlavním patronem závodů byl už podeváté osminásobný vítěz Velké pardubické, žokej Josef Váňa.

Text: Martin Steinbach
Foto: SK Kontakt Karlovy Vary