Mistr světa v triatlonu absolvoval ve dnech od 15. března do 5. dubna již tradiční jarní soustředění na svém oblíbeném místě ve Středomoří moři – na ostrově Mallorca. I přes nepříjemné výkyvy počasí hodnotí tréninkovou přípravu pozitivně.

Dvoufázové tréninky tři dny v kuse, jeden den odpočinek – taková byla tréninková rutina Jana Tománka na největším z Baleárských ostrovů u španělského pobřeží.  „Vše probíhalo podle plánu a s klidným svědomím mohu říci, že jsem na sezónu 2019 připraven podle představ,“ hodnotí náročné soustředění triatlonista Jan Tománek, kterého nyní čeká trochu volnější režim před laděním formy na závody mistrovství světa ITU Multisport World Championship Pontevedra, které se uskuteční taktéž ve Španělsku.

Trénovat na Mallorcu se pravidelně vrací, a to i díky skvělému zázemí tamějších hotelových bungalovů. „Měl jsem neomezeně k dispozici vyhřívaný pětadvacetimetrový bazén, který je z pohledu mé triatlonové specializace klíčový a umožňuje mi s minimální časovou investicí navíc efektivně dvoufázově trénovat každý den. Díky vynikající poloze hotelu jsem mohl v bezprostřední blízkosti absolvovat cyklisticky velmi rozmanité tréninky od absolutní roviny po horské profily.“

Tománka po příletu přivítalo nádherné slunečné počasí, které však bohužel nevydrželo déle než několik prvních tréninků. „Po pár dnech přišlo výrazné ochlazení provázené silným větrem a deštěm. Podařilo se mi držet tréninkový plán, nicméně na několik skutečně chladných tréninků, během kterých jsem opakovaně promokl a prochladl, nebudu zrovna rád vzpomínat,“ přibližuje své tamější tréninkové podmínky český triatlonista.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: honzatomanek.com