Druhý Sportovní den v rámci jarní části Paralympijské výzvy Sazka Olympijského víceboje se uskutečnil v Rožmitále pod Třemšínem na tamější Speciální základní škole. Nadšeným dětem se věnovala deaflympijská šampionka Lenka Matoušková.

V pořadí 23. Sportovní den připadl na ani ne pětitisícové město v rámci okresu Příbram Rožmitál pod Třemšínem. Speciální základní škola pod vedením ředitele magistra Pavla Bártla se do projektu Paralympijská výzva zapojila už na podzim roku 2017 a nyní se konečně dočkala také odměny v podobě uskutečnění Sportovního dne s některou významnou osobností českého sportu handicapovaných. Lenka Matoušková, vítězka letní deaflympiády v Samsunu, se podělila o svůj životní příběh, který ji dovedl ke všem jejím sportovním úspěchům a místní žáci si ji tak moc oblíbili, že ji téměř nechtěli pustit domů.

„Byla to paráda! Vidět ty šťastné tváře dětí jak jásají a žijí soutěživou atmosférou. Věřím, že si všichni Sportovní den užili a budou mít na co vzpomínat. To i já, protože tyhle akce jsou pro mne ohromně přínosné a jsem ráda, že můžu být součástí týmu Paralympijské výzvy. Člověk si uvědomí, jak moc je potřeba lidí, kteří dětem věnují svoji pozornost a snaží se udržovat jejich zdravou mysl i ducha,“ říká Lenka Matoušková, která zažila už třetí Sportovní den v roli ambasadora Paralympijské výzvy.

Organizační tým Českého paralympijského výboru se rovněž postaral o sportovní část programu celého dne. V místní tělocvičně došlo na poměřování výkonů v hodu medicinbalem, v trojskoku či v hodu basketbalovým míčem. Za své výkony si děti základní školy vysloužily věcné odměny v podobě sportovního vybavení (trička, lahve na pití) a také samozřejmě diplom za absolvování Sportovního dne s podpisem hlavní hvězdy dne Lenky Matouškové.

Více informací o Paralympijské výzvě najdete zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Jakub Hodan