V sobotu 18. května 2019 se konal v Brně tradiční Brněnský pohár jednotlivců mužů, žen a mládeže neslyšících ve stolním tenisu ve sportovní hale na ulici Vojtova. Mezi muži zvítězil Jaroslav Helus z Plzně, kategorii žen ovládla domácí Jitka Mazuchová.

Turnaje se zúčastnilo 11 mužů a 4 ženy. Kromě domácích se dostavili hráči ze SK Olympia Praha, SKN Plzeň a TJ Slovan Zlín. Hrálo se od 10 hodin do 15 hodin na pěti zajištěných stolech. Muži hráli systémem každý s každým ve dvou skupinách po pěti a po šesti startujících. První dva z obou skupin postoupili do vyřazovacích bojů o 1. až 4. místo. Na hůře umístěné ze základních skupin čekaly souboje o 5. až 11. místo. Ženy hrály každá s každou na čtyři vítězné sety, ale na dvě kola z důvodu nižší účasti.

Vítězem mužů se stal Jaroslav Helus ze SKN Plzeň, druhé místo obsadil Roman Šlechta ze SK Olympia Praha. Bronzové umístění bral Pavel Pešek ze SKN Plzeň a na nepopulárním čtvrtém místě se umístil David Grym z SK Olympia Praha. Z žen vyhrála Jitka Mazuchová ze SKN Brno, na druhém místě se umístila Renata Dudková ze SKN Plzeň. Třetí příčka připadla Soně Iškovské z TJ Slovan Zlín a Petra Dolejšová z Prahy si došla pro čtvrté místo.

„Po skončení dvouher bylo losování čtyřher mužů. Zbýval nám čas, proto jsme si ještě zahráli čtyřhru, společně muži a ženy. Každý si vylosoval kartičku se jménem spoluhráče, aby to bylo spravedlivé. Přihlásilo se deset zájemců, nakonec jich bylo devět, ale domluvili jsme se, že pokud někdo vylosuje toho nehrajícího, má smůlu a hrát čtyřhru nebude. Hrálo se systémem vylučovacím na dva vítězné sety,“ přibližuje turnajovou nadstavbu organizátorka turnaje, předsedkyně SKN Brno Jana Mazuchová.

Vítězi čtyřhry se stala dvojice Zdeněk Bureš, Martin Paulík (SKN Plzeň, SKN Brno), na druhém místě se umístili Ľubomír Gašparovič, Roman Šlechta (SKN Brno, SK Olympia Praha). Třetí skončili Jiří Černý s Petrem Rackem (SKN Plzeň, SKN Brno) a čtvrtý „flek“ brali Renata Dudková s Jaroslavem Helusem (SKN Plzeň, SKN Plzeň).

Zdroj a foto: Jitka Mazuchová