Čeští stolní tenisté vyrazili v první polovině května na prestižní mezinárodní turnaj do Slovinska. V Lašku se dařilo teprve patnáctileté Denise Macurové, která se v soutěži handicapovaných hráček kategorie WS11 probojovala až do semifinále.

Turnaje Thermana Slovenia Para Open 2019 se zúčastnili čeští reprezentanti z řad Českého svazu mentálně postižených sportovců, České asociace tělesně handicapovaných sportovců a z Českého svazu tělesně postižených sportovců. Opravdu skvěle se na akci prezentovala mladá stolní tenistka Denisa Macurová (ČSMPS), která na své cestě za turnajovým bronzem porazila hned několik vynikajících hráček, a to i včetně světové trojky Kristýny Lysiakové z Polska nebo šesté Anželiky Kosečavové z Ruska.

Po zisku prvního místa v základní skupině Macurová dokráčela až do semifinále, ve kterém sice nestačila na nejlepší světovou hráčku Jelenu Prokofjevovou z Ruska, ale i tak je nutné brát zisk třetího místa jako velký úspěch pro české národní barvy. Skvělou formu potvrdila Denisa v týmové soutěži, kde vyhrála další dva zápasy proti jedné prohře a turnaj zakončila se zápasovou bilancí pět výher a dvě prohry. Pro Ondřeje Vitvara, Lukáše Schauera a Janu Feixovou byla konkurence příliš silná a turnaj pro ně skončil bez úspěchu.

Čeští tělesně handicapovaní sportovci – Ivan Karabec, Zbyněk Lambert, Daniel Horut, Kristián Jelínek, Spomenka Habětínková, Martin Zvolánek, Jiří Suchánek, Petr Svatoš, Jiří Žák, Filip Nacházel, Miloš Tesař, Petr Hnízdo, Vít Špalek – na žádné výrazné úspěchy ve Slovinsku nedosáhli. Ani jednomu z reprezentantů se v soutěži jednotlivců nepovedlo probojovat ze základní skupiny, akorát v soutěži družstev se Zvolánkovi s Chilanem Luisem Rodrigem podařilo postoupit do čtvrtfinále.

„Byl to absolutní neúspěch pro české barvy. Snad se našim zástupcům bude dařit lépe na dalších turnajích. Bohužel i zde je vidět, jakým neúprosným tempem se celý svět zlepšuje a profesionalizuje. V naší republice jsme bohužel zaspali dobu a rozdíly ve výkonnosti se stále prohlubují,“ popisuje příčiny neúspěchu české reprezentace Petr Svatoš.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: ČSTPS, ČSMPS, ČATHS