V belgickém Ostende bylo zahájeno druhé kolo Světového poháru v cyklistice handicapovaných a Čechům se dařilo. Patrik Jahoda a Petr Berger získali bronzovou medaili a Kateřina Antošová vybojovala dokonce zlato!

Kateřina Antošová zajela v časovce dlouhé 18 kilometrů svůj nejlepší výsledek v kariéře a obsadila první místo v kategorii H3. O kvalitě jejího výkonu hovoří fakt, že porazila také paralympijskou vítězku z Ria Britku Karen Darke. Třetí skončila Jenna Rollman z USA. Na oficiální potvrzení výsledků si musela česká výprava dlouho počkat, ale po zveřejnění a finálním potvrzení obsazení první příčky se Kateřina upřímně rozplakala.

„V Ostende jsem už potřetí a vždy se mi tu dařilo. Cílem bylo vylepšit loňské třetí místo. Na dopoledním tréninku jsem zjistila, že to nebude úplně snadné. Tak silný vítr jsem tu ještě nezažila. Půlku závodu jsem si moc užila, po větru jsem jela na rovině podél moře rychlostí přes 50 kilometrů za hodinu. Za obrátkou si se mnou vítr začal doslova pohazovat a v duchu jsem litovala, že jsem přes zimu shodila nějaké to kilo, teď by se zátěž hodila. Díky povzbuzování české výpravy, jsem ze sebe ve vymačkala poslední zbytky sil. Byla jsem přesvědčená, že na první místo to stačit nebude a pro vítězství si dojela Karen Darke Že jsem vyhrála, jsem pochopila až poté, co jsem uviděla radujícího se manžela. Já už vlastně ani neměla sílu se radovat. Snad mi to časem dojde,“ usmívá se šťastná Antošová.

Druhým medailistou v českém týmu se stal Patrik Jahoda (H1), který pokořil prokletí čtvrtých míst a vybojoval bronzovou medaili. Patrik na svém facebooku popsal svůj bronzový závod: „Jelo se mi hrozně, po prvním kole jsem to skoro chtěl vzdát. Dlouhá rovina proti větru, který měl až 28 kilometrů v hodině, byla nekonečná a šíleně těžká, ale vyšlo to na třetí místo! Šestnáct vteřin ztráta na druhé místo, ale i tak jsem hodně rád. V sobotu ještě silniční závod.“

V nejsilněji obsazené kategorii H3 mužů, kde nastoupilo ke startu 53 závodníků se dařilo Tomáši Mošničkovi, který má letos životní formu, a přestože se mu nepodařilo obhájit 10.místo z minulého týdne, je dnešní 12. místo v časovce, vzhledem k obrovské konkurenci, velmi dobré umístění. Václav Antal (H3), který se od Vánoc potýká s vleklými zdravotními potížemi, obsadil 24.příčku.

V pátek 17. května je na programu časovka kategorií C a B, ve které také máme své zástupce – Iva Koblasu a Michala Starka.

Kromě sportovců z řad České asociace tělesně handicapovaných sportovců se dařilo i našim reprezentantům z České federace Spastic Handicap. Hned první den dosáhl svého zatím nejlepšího výsledku v kariéře tricyklista Petr Berger. S náročnou osmnáctikilometrovou tratí, která za silného protivětru vedla kolem mořského pobřeží, se český závodník vyrovnal velmi dobře a ve své zdravotní třídě T1 dosáhl třetího nejlepšího času. Po Bergera to byla první medaile z velkých závodů a dokázal, že ve své třídě se dokáže výkonnostně poměřovat s nejlepšími závodníky světa. Další český závodník v této kategorii, Jiří Hindr, dosáhl na sedmé místo.

I ve třídě T2 došlo na dvojí české zastoupení a to Františka Kubínka a Zbyňka Charváta. Kubínek vybojoval desáté místo, Charvát zajel časovku v osmnáctém nejrychlejším čase. Poslední se z našich závodníků postavil na start časovek Pavel Děcký. Jeho kategorie H3 zde měla nejpočetnější zastoupení a v nabitém poli čtyřiapadesáti závodníků vybojoval čtyřicáté třetí místo.

Zdroj: ČATHS a ČFSH