Skvělé výkony předváděli čeští reprezentanti na Světovém v poháru v belgickém Ostende. Dařilo se především Kateřině Antošové na handbike, která získala další zlatou medaili. Díky svým výsledkům oblékla dres lídra celého podniku SP.

V Belgii se jel Světový pohár v cyklistice handicapovaných mezi dny 16. až 19. května a už v úvodních dnech to „cinkalo“. Kateřina Antošová (kategorie H3) vybojovala v časovce zlato, bronz poté ve svých závodech přidali i handbiker Patrik Jahoda (H1) a tricyklista Petr Berger. Do Ostende vyrazila početná česká výprava z řad České asociace tělesně handicapovaných sportovců a z České federace Spastic Handicap. Po skvělých výsledcích v úvodních dnech šampionátu přišly další povedené výkony a další medaile.

V časovce jednotlivců se výborným pátým místem prezentoval Ivo Koblasa. V závodě bojoval nejen se silnou konkurencí, ale také s prudkým nárazovým větrem a do poslední chvíle vyhlížel zisk medaile. Ta mu nakonec unikla o pouhých 12 vteřin. Ve stejné kategorii si veterán Michal Stark dojel pro 23. místo. Patrik Jahoda přidal v silničním závodě svoji neoblíbenou „bramborovou“ medaili. V kategorii H3, v nejpočetnějším startovním poli čítajícím 53 jezdců, nastoupili dva čeští jezdci Tomáš Mošnička a Václav Antal. Mošnička dojel patnáctý a Antal dvacátý.

Své druhé zlato vybojovala Kateřina Antošová, když zajela vynikající závod s velmi dramatickým a napínavým průběhem. Česká závodnice měla v pátém kole defekt a ztratila získaný náskok nad soupeři. Přesto se Antošové podařilo ztrátu dohnat a znovu si vybojovat náskok, který rozhodl o jejím triumfu. Díky svým výsledkům z Ostende česká sportovkyně oblékla dres lídra světového poháru a pojede v něm třetí kolo SP v Baie Comeau v Kanadě.

Reprezentanti z řad ČFSH závodili v Belgii převážně jako tryciklisté. Kromě již zmíněného bronzového Petra Bergera se v časovkách představili ještě Jiří Hindr (7. místo, T1), František Kubínek (10. místo, T2) a Zbyněk Charvát (18. místo, T2). V silničních závodech byl Berger opět blízko zisku třetího místa, ale skončil jen těsně pod stupni vítězů na čtvrté příčce. Jiří Hindr bral další sedmé místo, stejné umístění zopakoval i František Kubínek a Zbyněk Charvát obsadil 18. místo. Handbiker Děcký skončil v časovce 43. a silniční závod nedokončil.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: ČATHS