Čeští para lukostřelci David Drahonínský, Karel Davídek a Tereza Brandtlová absolvovali na přelomu měsíce Evropský pohár v italské Olbii. Akce byla posledním velkým závodem před nadcházejícím mistrovství světa v Nizozemsku.

V den kvalifikačních soubojů vysvitlo slunce a s ním i české rekordy. Tereza Brandtlová posunula osobní rekord na hranici 559 bodů, překvapivě však spokojená nebyla: „Myslela jsem si, že kvalifikaci zvládnu lépe a bude to lepší. Byla jsem trochu zklamaná.” Karel Davídek nastřílel 619 bodů a skončil na 9. pozici.

David Drahonínský už v minulém roce kroužil okolo nového světového rekordu, nyní přešel přes jeho maximum (nastavené v roce 2016) a bezpečně dosáhnul 1. místa s 680 body. „Kvalifikace byla super, držel jsem si svoji rutinu a asistent to dobře napsal. Jsem strašně rád, protože jsem přípravě na tuto sezónu věnoval spoustu času a spolupráce s Jensnem Asbachem nese ovoce.”

Při eliminačních soubojích narazila Brandtlová na Victorii Kingston z Velké Británie, kdy se rozhodovalo o prvních semifinalistech. V dalším souboji potkala Victorii Rumary, dvojku ve světovém žebříčku. „S Victorií jsem se cítila strašně vyrovnaná. Nástup na druhou Britku byl horší, Victorie Rumary je výborná, ale utekla mi bohužel o čtyři body,” hodnotí Brandtlová.

V mužských soubojích Davídek hravě přestřílel ruského Alexandra Dorofeeva, v dalším kole se ale střetl se svým krajanem Drahonínským. „Narazil jsem na Karla, a vím, že se umí kousnout. Nejsem si jist, zda jsem já střílel tak dobře nebo Karel nestřílel, co umí. V těch eliminacích už je to mezi těmi prvními osmi velký vabank,“ přibližuje vzájemný český střet Drahonínský. Davídek nakonec obsadil osmou příčku.

Den před finálovými souboji v kategorii jednotlivců čekala na české duo Drahonínský-Brandtlová ještě soutěž v mix týmech. Pár minut před závody nastaly další komplikace, výkon obou nebyl takový, jak by si představovali, ale dvě prohry vzali pozitivně. Česká reprezentantka toho využila hned při finálovém souboji, kdy šla proti světové trojce, Eleně Krutové. Brandtlová zakončila svoji finálovou účast na bronzové příčce.

Drahonínský neskrýval dojetí: „Terka sem jela na zkušenou. Je vidět, že střílí rok, získává tu jistotu. Klobouk dolů, nevyšlo to v mix týmu, ale Terka se excelentně probojovala do finále. Když jsem slyšel, jak Terka střílela, tak mi ukápla slzička. Říkal jsem si, že zbytek je vlastně úplně jedno. Splnili jsme to, co jsme chtěli. “

Český veterán se následně utkal v boji o zlato s tureckým závodníkem Aydinem Yigit Canerem, který prokázal své kvality a porazil Drahonínského 140 ku 137. „Měl jsem radost ze světového rekordu, chtěl jsem určitě jít do finále, Turek střīlel excelentně. Neberu stříbrnou pozici tragicky, možná to bylo dobře,” přibližuje své dojmy z finálového klání Drahonínský.

České reprezentanty čeká od 3. do 10. června světový šampionát v Nizozemsku, kde se bude poprvé závodit o nominační kvóty na Paralympijské hry do Tokya 2020.

Zdroj a foto: Lída Fikarová