Český reprezentant Jan Tománek se 28. dubna zúčastnil závodu mistrovství světa v ITU Multisport World Championship Pontevedra. Ze Španělska si i kvůli špatnému zdravotnímu stavu veze „pouze“ bronzovou medaili.

Velký úspěch, ale cíle byly vyšší. I tak by mohl Jan Tománek zhodnotit své vystoupení na světovém šampionátu v paraduatlonu, který hostilo španělské město Pontevedra. Krátce před odletem do závodní destinace musel Tománek kvůli vysokým teplotám zastavit přípravu a vyhledat lékaře. Kontrolní odběry krve bohužel zjistily infekci v těle a místo ladění formy na první vrchol sezony tak na mistra světa v triatlonu čekala především postel a léčení.

Po mírném zlepšení zdravotní situace a cestě do Španělska s třídenním předstihem se Tománek rozhodl startovat pouze v paraduatlonu (5 km běh – 20 km cyklistika – 2,5 km běh). Účast na favorizované long distance (3 km plavání – 112 km cyklistika – 30 km běh) musel zrušit, protože tento závod by pro organismus představoval enormní zátěž a riziko. Na start už o něco zdravější Tománek vstupoval s velkými rozpaky…

„Byl jsem schopen startovat, ale tělo mě nepustilo do maxima, což se výrazně promítlo i do dalšího průběhu závodu. Domácí Španěl Quintero rozjel závod ve vysokém tempu, čímž překvapil všechny přítomné a osobně jsem od něj ani takový výkon neočekával. Za svého největšího soupeře jsem považoval Němce Mullera, který stíhal vedoucího Quintera, kdežto já jsem ztrácel na čtvrtém místě za Herasem,“ přibližuje průběh závodu Jan Tománek.

„Věřil jsem tomu, že v profilově náročné cyklistice se dokážu dostat na průběžnou vedoucí pozici, ale chyběla mi síla. Prodělaná infekce mi vzala podstatně více energie, než jsem čekal a popravdě jsem byl rád, že jsem dokázal předstihnout alespoň Herase, čímž jsem se dostal na pódium. Z bronzu mám smíšené pocity. Úspěch v podobě medaile určitě potěší, ale také cítím trochu beznaděj a zklamání z vlastního výkonu ovlivněného zdravotním stavem,“ uzavírá český závodník.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Jan Tománek