První polovina jarních Sportovních dní Paralympijské výzvy je za námi. Základní školu v Horšovském Týně, která je v projektu Sazka Olympijského víceboje zapojená už od roku 2017, navštívil osminásobný mistr světa v benchpressu Martin Biháry.

Na poslední chvíli umoudřené počasí přálo mladým sportovcům ze Základní školy v Horšovském Týně, jejíž součástí je i Základní škola speciální s dětmi s mentálním či kombinovaným handicapem. Na Domažlicko vyrazil organizační tým Českého paralympijského výboru i s osminásobným mistrem světa v benchpressu, zrakově postiženým silákem Martinem Bihárym. Ten více než osmdesátce nadšených posluchačů besedy přiblížil svůj životní příběh a sportovní úspěchy, za což pokaždé sklidil upřímný děkovný aplaus.

Tamější škola nedisponuje rozměrově vyhovující tělocvičnou pro plnění některých z disciplín Olympijského diplomu či Odznaku všestrannosti, proto se šlo skákat a běhat na venkovní hřiště. Za slunečného, i když mírně větrného počasí, se děti předháněly ve výkonech v trojskoku, skoku z místa či T-běhu. Naměřené hodnoty na školách tohoto typu sice možná nedosahují takových kvalit, jak je tomu na „zdravých“ vzdělávacích institucích, ale nadšení ze sportování jako takového bylo nefalšované.

Bez ohledu na jednotlivé výkony obdrželi všichni zapojení za svoji snahu diplom, Martinem Bihárym podepsanou kartičku a sportovní tašku. Další Sportovní den Paralympijské výzvy se uskuteční 24. května ve Strakonicích. Na tamější základní škole se už nyní těší na mistra světa v triatlonu Jana Tománka.

Více informací o projektu Paralympijská výzva zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Ondřej Totzauer