V neděli 5. května uspořádal spolek Atletika Bez Bariér Pardubice na Městském atletickém stadiónu na Dukle již 22. ročník tradiční Velké ceny města Pardubic v atletice handicapovaných. I přes chladné počasí padaly samé rekordy.

Jako první byl pokořen ten účastnický. Do soutěže se letos přihlásilo 91 sportovců celkem ve 190 jednotlivých startech (oproti zhruba 70 v roce 2018). Soutěžící z řad českých reprezentantů, ale i úplných atletických nováčků absolvovali soutěže v sedmi vrhačských disciplínách (čtyři pro sedící – vrh koulí, hod diskem, oštěpem a kuželkou a tři pro stojící – vrh koulí, hod diskem a oštěpem). Pořadatelé letos poprvé zařadili i běhy/jízdy, konkrétně v délce 100 metrů.

V průběhu akce byly překonány čtyři české rekordy. O jeden z nich se postaral o ně bývalý český reprezentant, člen SC Jedličkova ústava Praha František Serbus v hodu kuželkou výkonem 32,81 metrů (909 bodů). Ten druhý rekord vytvořil Matěj Doležal z Atletiky Ostrava v hodu diskem v kategorii F 33 výkonem 16,88 metrů. Mezi ženami byly také překonány dva české rekordy. Jeden z nich má na svědomí česká reprezentantka a rekordmanka Miroslava Obrová z Atletiky Ostrava, (hod diskem a výkon 19,64 metrů), další si připsala Anna Muziková z SC Jedličkův ústav Praha, také v hodu diskem (7,99 metrů).

Za zmínku ještě rozhodně stojí druhé místo a výkon na hranici českého rekordu ve vrhu koulí domácího Jaroslava Petrouše, který se výkonem 12,08 metrům přiblížil jen na 11 centimetrů k rekordu, který vytvořil před 14 dny na mezinárodním mítinku v Maroku a jeho výkon v disku.

Velké boje proběhly i mezi zúčastněnými kuželkáři. Ty české nakonec i navzdory protivětru překonal slovenský Marián Kuřeja výkonem 26,58 metrů. Za ním se postupně seřadili čeští reprezentanti Martin Zach z domácí Atletiky Bez Bariér, Radim Běleš z Atletiky a také pardubický Michal Enge.

Za zmínku stojí jistě fakt, že mezi ženami se na skvělém třetím místě umístila domácí Veronika Foltová, dvojnásobná paralympijská vítězka z Athén 2004 a světová rekordmanka ve vrhu koulí a v hodu diskem, která se po 13 letech vrací k atletice.

Zdroj a foto: Eva Hrdinová