Český reprezentační tým handicapovaných cyklistů má za sebou účast v prvním kole Světového poháru v cyklistice 2019 v italské Corridonii a sezonu se českým závodníkům podařilo otevřít výbornými výsledky – Ivo Koblasa veze domů stříbro!

Nejlépe se vedlo Ivu Koblasovi (C2) a to v silničním závodě, kde se mu podařilo konečně protrhnout loňskou výsledkovou smůlu a vybojovat stříbrnou medaili. V nedělním deštivém dopoledni se o cenný kov popral ve spurtu s paralympijským vítězem a mistrem světa Kanaďanem Chernovem a Australanem Hicksem. O vítězi musela rozhodnout cílová kamera a vítězství nakonec bral Kanaďan, ale český závodník si veze domů zasloužené stříbro. V časovce C2 obsadili Koblasa páté a veterán Michal Stark 15. místo.

Skvělé výsledky zajeli Češi v časovce jednotlivců a většina obsadila příčku v TOP 10. Nepopulární „bramborovou“ medaili ale přesto výborné 4.místo vybojoval handbiker Patrik Jahoda (H1) a Kateřina Antošová (H3). Patrik Jahoda byl z výsledku trochu zklamaný, ale výsledný čas a nepatrný odstup od soupeřů jej přesvědčil, že jel závod velmi dobře. Bohužel silniční závod mu na náročné trati už příliš nevyšel a Patrik skončil na šestém místě.

Čtvrté místo zopakovala v silničním závodě Kateřina Antošová, která nám po závodě řekla: „Trasa závodu byla nezvykle technicky obtížná a vzhledem k hustému provozu a absenci oficiálního tréninku, nebylo možné si ji dopředu naplno natrénovat. Dostala přezdívku „horská dráha“, protože na hraně jednoho klesání jsme z handbiku přestali vidět, kam silnice pokračuje. V tomto místě mi tachometr v silničním závodě naměřil rychlost 88 kilometrů za hodinu.“

„Hned po startu jsem se držela za Polkou, která mě v časovce předjela jen o 0,4 vteřiny. Mým cílem bylo dotáhnout se na Italku, která jela v dresu mistryně světa. To se mi také ve druhém kole podařilo. Na rovině jsem se jí pokusila utrhnout, bohužel nás v kopci zase dojela a předjela. Bohužel jsem prohrála i svůj souboj s Renatou Kaluzou, která dojela třetí a na mě zbyla zase jen brambora. Nicméně mi tenhle závod dal motivaci dál bojovat o umístění mezi nejlepšími třemi,“ hodnotí závod Antošová.

V nejsilněji obsazené časovce v kategorii mužů H3, v konkurenci téměř 50 jezdců, se skvěle dařilo handbikerovi Tomáši Mošničkovi, který nejprve obsadil v časovce 10. místo a poté se v sobotu výsledkově ještě o dvě příčky polepšil v silničním. Český reprezentant si po celý závod hlídal kontakt se špičkou. Až do posledního kola bojoval o pódiové umístění. V druhé části závěrečného stoupání se v posledním pátém kole projevila náročnost tratě, Mošnička bojoval až do posledních metrů a bylo z toho v konkurenci 45 závodníků krásné osmé místo.

Z tricyklistů se v Itálii dařilo Petrovi Bergerovi v kategorii T1, který dojel na 5. místě v časovce a Františkovi Kubínkovi v kategorii T2, který obsadil v silničním závodě 6. místo.

Zdroj a foto: ČATHS