Hned čtyři české rekordy, zlatý Radim Běleš a mnoho dalších úspěchů na atletickém šampionátu v Itálii. Grand Prix 2019 se v letošním roce zúčastnilo na 360 sportovců ze 40 zemí světa. Česká výprava se na toto místo vrátila po třech letech.

Italské město Grosseto v oblasti Toskánsko hostilo prestižní atletický podnik Grand Prix a ukázalo se, že místní stadion Čechům svědčí. Důkazem budiž čtyři nové české rekordy a celá řada pódiových umístění. Miroslava Obrová potvrdila letošní fantastickou formu a jak v oštěpu, tak v disku posunula hranici domácího rekordu. V oštěpu si připsala výkon 15,3 metrů a v rámci GP obsadila 2. místo. Následně podruhé v kariéře poslala disk přes dvacetimetrovou hranici (20,27 metrů), což ji zajistilo bronzovou pozici.

Dalším českým reprezentantem, kterému se v prosluněné Itálii dařilo, byl Radim Běleš. Po novém českém rekordu, který vytvořil na závodech v Chorvatsku (28,82 metrů), poslal svou kuželku na vzdálenost 28,15 metrů, a to znamenalo v celkovém hodnocení famózní 1.místo! Běleš závodil také v disku, kde předvedl slušný výkon 9,43 metrů.

Nováček v reprezentaci, Jaroslav Brož, předvedl v disku vylepšený osobní rekord a díky výkonu 17,57 metrů bral zasloužené druhé místo. Stejné umístění zopakoval také ve vrhu koulí (5, 61 metrů). Dařilo se i Michalu Rotterovi, který v oštěpu vybojoval 4. místo a v kouli zaznamenal svůj nejlepší letošní výkon o hodnotě 6,76 metrů.

Obrovský šok předvedl při svém prvním mezinárodním startu úplný reprezentační nováček Matěj Doležel. Po úspěšné klasifikaci (F33) ho čekaly závody v hodu diskem a vrhu koulí, a i on se postaral o přepisování historických tabulek. Disk poslal až na hranici 17,48 metrů (celkové 2. místo) a v kouli vylepšil osobní i český rekord o neuvěřitelných 93 centimetrů, což znamenalo i splněný limit na MS.

Grand Prix Grosseto se zúčastnil i nováček Josef Grusewski (F52), který závodil v hodu diskem a předvedl výkon 7,44 metrů.

Foto a zdroj: Aneta Inochovská