Světový pohár v plavání na přelomu měsíce zastihl ve výborné formě českého reprezentanta Arnošta Petráčka, který veze z Itálie dvě stříbrné medaile. Skvělými výkony přispěl také Jonáš Kešnar, kterému se podařilo splnit kvalifikační limity pro paralympiádu v Tokiu.

Oblíbené přímořské letovisko Lignano hostilo ve dnech od 31. května do 2. června Světový pohár v plavání, a to i za účasti třinácti startujících pod vlajkou České republiky. Jedním z horkých favoritů na zisk některého z cenných kovů byl jednoznačně Arnošt Petráček. Jihočeský plavec nenechal nikoho na pochybách a svými výkony na tratích 50 metrů znak a 50 metrů motýlek vybojoval dvě stříbrné medaile.

V italském bazénu se skvěle prezentoval také Jonáš Kešnar. Mladý sportovec z Jindřichova Hradce předvedl dobrou formu na tratích 200 metrů polohového závodu a 400 metrů volným způsobem. Svými výkony sice nedosáhl na kýžená medailová ocenění mezi dospělými, ale za to se mu podařilo splnit kvalifikační limity A a B pro účast na letních paralympijských hrách v Tokiu v roce 2020. Pokud se například na nadcházejícím mistrovství světa podaří někomu z českých závodníků vybojovat zlato či stříbro, získá tak pro Českou republiku kvalifikační kvótu pro účast na paralympiádě.

Mezi dospělými se našim závodníků více medailově nedařilo. Na třetí místo v mládežnické kategorii však dosáhla Anežka Floriánková na trati 100 metrů znak a juniorské stříbro bral výše zmíněný Jonáš Kešnar za svůj výkon na 400 metrů volným způsobem. Dle výsledkové listiny si na trati 50 metrů znak pro zlatou medaili doplavala Dominika Míčková, nicméně kvůli nízkému počtu závodnic na startovním poli nebyl její úspěch započítán do celkového medailového přehledu šampionátu.

Českou republiku na Světovém poháru v Itálii reprezentovali Petr Andrýsek, Vendula Dušková, Petra Flekačová, Anežka Floriánková, Petr Frýba, Tomáš Hlavinka, Jonáš Kešnar, Agáta Kvapilová, Dominika Míčková, Arnošt Petráček, Jan Povýšil, Vít Šašek a Tadeáš Strašík. Další závody SP odstartují již 6. června v Berlíně.

Text: Martin Steinbach
Foto: Kontakt bB