V neděli 9. června proběhlo čtvrté kolo Poháru ČR v benchpressu v bezbariérové hale na Vltavském nábřeží v Českých Budějovicích. Slavnostní atmosféru podtrhla návštěva pana primátora Českých Budějovic Ing. Jiřího Svobody

„Rád bych vyzdvihl výkony mých svěřenců“, přibližuje výkony jednotlivců trenér Jiří Smékal. „Například Matěj Havel s kvadruplegií, který váží 43 kilogramů a zvedl 67,5 kilogramů. Má nejtěžší handicap a poctivě pravidelně trénuje. V kategorii intelektuálně postižených se výkonnostně posunul sportovec s těžkým autismem Štěpán Chonka. U zrakově postižených sportovců nezklamal osminásobný mistr světa Martin Biháry s překonáním činky 165 kilogramů. V rámci Poháru obsadil druhé místo, neboť se jednoho kola nezúčastnil.“

V kategoii tělesně postižených kraloval čerstvý mistr Evropy v benchpressu a pozvedu mezi veterány bez zdravotního postižení Karel Schoř. Ten ve věku 64 let podává vyrovnané výkony a povedlo se mu zvednout činku o váze 135 kilogramů. Posledního kola Poháru se zúčastnily také čtyři ženy – Veronika Škávová podala výkon 32,5 kilogramů, stejnou váhu zvedla i Lenka Tomková mezi tělesně postiženými. V kategorii žákyň Alena Nováková zvedla 30 kilogramů, mezi zrakově postiženými Lucie Hovorková vytlačila 32,5 kilogramů.

Slavnostní vyhlášení s předáním sportovních pohárů proběhne při mistrovství České republiky dne 13. října letošního roku.

Pravidla soutěže jsou přizpůsobena tak, aby se mohli zúčastnit i sportovci s těžkým zdravotním postižením. U zrakově postižených jsou pravidla stejná jako u zdravých, tělesně postižení mají natažené nohy na rozšířené lavici – technika je stejná jako u zdravých vzpěračů, intelektuálně handicapovaní zvedají činku od hrudníku nahoru, přičemž je činka položená na zarážkách těsně nad hrudníkem, kvadruplegici používají pro vzpírání přístroj multipress, který jim dovoluje vytlačovat činku třeba jen jednou rukou.

„Není důležité překonávat rekordy, ale především díky posilování udržovat zbytek svalové hmoty v kondici a být co nejvíce soběstačný. Je možné i tvarovat postavu, i když je člověk na vozíku a zažít tak sportovní atmosféru, získat nové kamarády a sebedůvěru. Všichni zájemci jsou vítání a po dohodě mohou absolvovat tréninky, získat informace o technice nebo vybavení pro trénink,“ láká nové zájemce o tento sport Jiří Smékal.

Zdroj a foto: Jana Smékalová