Mezinárodní sportovní federace vozíčkářů a amputářů (IWAS) oznámila pořádání nových her, které se zařadí do sportovního programu od roku 2020, jsou jimi Guttmann Games.

Hry pojmenované po zakladateli paralympijského hnutí, Siru Ludwigu Guttmanovi budou mít na programu sporty a disciplíny, které nejsou v současné době na programu paralympijských her a přinesou tak příležitost sportovcům s tělesným postižením šanci soutěžit na mezinárodní úrovni. Hry se budou konat každé čtyři roky, tedy ve stejném cyklu, jako se konají paralympijské hry.

Guttmann Games vznikají jako pocta Siru Ludwigu Guttmannovi, který stál na počátku vzniku paralympijského hnutí, když v roce 1948 uspořádal 1. Mezinárodní Stoke Mandevillské hry, které byly určené pro válečné veterány s poraněním páteře a míchy a stál také u založení Mezinárodní Stoke Mandevillské sportovní federace vozíčkářů (ISMWSF), předchůdce nynější IWAS.

K samotnému vzniku her se vyjádřila i dcera Dr. Guttmanna, Eva Loeffler OBE: „Jsem nadšena, že mohu podpořit navrhované IWAS Guttmann Games 2020. Můj otec stál na počátku sportovního hnutí pro osoby s handicapem, které je nyní třetí největší sportovní událostí na světě. První hry ve Stoke Mandeville se skládali z pár soutěží pro lidi na vozíku a během let se z nich stala paralympiáda. Mám nesmírnou radost, že IWAS Guttmann Games dají příležitost účastníkům ne-paralympijských sportů soutěžit na mezinárodním poli. Přeji Hrám všechen úspěch.“

Prezident IWAS, Rudi Van Den Abbeele k hrám mimo jiné řekl, že Hry jsou důležité zejména pro sporty a disciplíny, které nejsou na programu Paralympiád, protože příležitosti ke konání těchto soutěží jsou někdy omezené jak z finančních důvodů, nebo z důvodu malého povědomí.

První Guttmann Games se uskuteční v roce 2020, místo konání a datum bude zveřejněno brzy. Mimo Guttmann Games pořád IWAS každé dva roky Světové hry IWAS, kde jsou na programu paralympijské sporty.

Zdroj: IWAS