Na mezinárodní turnaj otevřeného mistrovství Polska odcestovalo hned několik českých reprezentantů – Ivan Karabec, Daniel Horut, Zbyněk Lambert, Jiří Suchánek, Martin Zvolánek, Petr Hnízdo a Vít Špalek.

Mezinárodní mistrovství Polska bylo pro naše hráče druhým turnajem v letošní sezóně (po MM Slovenska). Turnaje se zúčastnilo 208 hráčů z 34 států světa a české národní barvy se na turnaji rozhodně neztratily. Ivan Karabec nejprve vyhrál skupinovou fázi a následně odehrál asi svůj nejlepší zápas kariéry, když měl ve finále dva mečboly na současného mistra Polska ve „zdravých“ Chojnowského. Celkově v kategorii SM10 obsadil skvělé 2. místo. Také Horut s Lambertem přidali do sbírky českých úspěchů nějakou tu „placku“. Společně ovládli skupinu a zastavit je dokázali až Švédové v semifinále. Naši hráči tedy brali konečné dělené 3. místo, a tudíž i bronzovou medaili.

Ve čtyřčlenné skupině byl ve své kategorii nasazen jako jednička Jiří Suchánek a základní fázi turnaje ovládl bez ztráty setu. Po výhře ve čtvrtfinále na něj v semifinále čekala světová jednička, úřadující mistr světa a paralympijský vítěz Francouz Lamirault. Tento zápas Suchánek nedokázal vyhrát a v soutěži jednotlivců skončil s bronzovou medailí. Stejného úspěchu dosáhl i v týmové fázi turnaje, když s kolegou Martinem Zvolánkem skončili také těsně před branami finále a zbylo na ně „pouze“ třetí místo.

Medaili z Polska přivezl také Petr Hnízdo, který absolvoval s Rumunem Bobi Simionem týmový turnaj kategorie 7. Jejich dvě výhry a dvě prohry stačili na bronzové umístění v pětičlenné skupině. V celkovém medailovém pořadí národů obsadili Češi dvacáté místo. Nejvíce cenných kovů vybojovali Turci.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: ČATHS a ITTF