První červnový den došlo na tradiční triatlonový závod Czechman, na jehož startovní listině nechyběl ani nejlepší český para triatlonista Jan Tománek. Ten mezi nehandicapovanými sportovci finišoval na 86. místě z 651 dokončivších.

Obec Staré Ždánice v okrese Pardubice hostila již třináctý ročník kultovního triatlonového závodu a Jan Tománek bere Czechmana jako slibné zahájení sezony. „Po zdravotním výpadku před a během mistrovství světa jsem se po návratu do české republiky zaměřil především na rozvoj rychlosti v cyklistice a běhu. Plavání bylo trošku upozaděno a přiznám se, že když jsem se ráno před startem viděl bójemi vytyčenou trať na 1,9 kilometrů, tak se mi to zdálo sakra dlouhé,“ přiznává Tománek.

Český reprezentant absolvoval ještě 90 kilometrů cyklistiky a 21,1 kilometrů běžecké části. Svůj výkon v prostřední části triatlonu si pochvaloval: „Během úvodního okruhu jsem ‚kosil‘ jednoho cyklistu za druhým a dále jsem bez problému udržoval rozjeté tempo. Zřídkakdy mě někdo dojel, což mě hnalo dál dopředu. Stopnul jsem si čas 2:55 hodiny, což považuji za kvalitní výkon.“

„V úvodu běhu na 21,1 kilometrů mám vždy pocit, že to snad vzdám, protože přechod z cyklistiky na běh prostě bolí. Běžecká trať zčásti po trávě, na což byli organizátoři opět skvěle připraveni a měli pro mě připravenou alternativu ve vyšším počtu kol na asfaltové části, kterou jsem sdílel spolu s běžci,“ přibližuje své dojmy z běhu Tománek.

„V absolutním pořadí nehandicapovaných sportovců jsme se umístil na 86. místě. Velké poděkování patří organizátorů, jmenovitě Petrovi Keclíkovi a Tomáši Petrovi, kteří pružně a intuitivně reagovali na specifika účasti handicapovaného sportovce,“ uzavírá Tománek.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Jan Tománek