Český para triatlonista Jan Tománek absolvoval v polovině června prestižní belgický závod Challenge Geraardsbergen. Náročnou trať dokončil v celkovém čase 5:53:01 hodiny jako první para triatlonista v historii.

V neděli 16. června čekala na Jana Tománka pořádná výzva v podobě Challenge Geraardsbergen. Trať ve složení 1,9 km plavání, 90 km cyklistika a 21,1 km běh obsahovala dva výstupy po dlažebních kostkách na kultovní „Muur de Geraardsbergen“ s maximálním sklonem 20 %, který je součástí belgické tradice a historie jarní cyklistické klasiky okolo Flander.

„V den závodu bylo dusno, foukalo a popravdě se mi moc nechtělo cokoli dělat. Předzávodní útlum bývá zpravidla obranou reakcí mého organismu na maximální koncentraci, který končí startovním výstřelem. Stejně tak tomu bylo i nyní a od okamžiku kdy jsem byl ve vodě, cítil jsme se dobře. Doplaval jsem ve svém nižším standardu v čase 38:55 minut, ale bez známek únavy, což bylo klíčové pro další vývoj závodu,“ přibližuje začátek Challenge český mistr světa v triatlonu.

Následovala devadesátikilometrová cyklistická část s 850 metry do kopce, který byla výrazně zvlněná a rozdělená do dvou okruhů z nichž každý okruh končil výjezdem na „Muur de Geraardsbergen“ po dlažebních kostkách. „Divácká kulisa v průběhu stoupání byla fantastická a poslední metry byly velmi emotivní. Síly jsem si rozvrhnul dokonale a poslední zbytky sil jsem vložil do posledních metrů, po který následoval několikakilometrový sjezd do cíle,“ hodnotí tuto část závodu Tománek.

„V rámci běhu jsem čtyřikrát vystoupal na historické náměstí v Geraardsbergenu, než jsem si mohl užít opojný pocit z dokončení. Trať byla velmi technická s množstvím obratů, strmých výjezdů a následných sjezdů. Po domluvě s organizačním týmem mi byla trať mírně upravena, abych nemusel absolvovat pasáže mimo zpevněný povrch a riskovat poškození běžecké formule. O mou bezpečnost se starala eskorta dvou cyklistů a policie, kteří regulovali provoz, což ještě umocnilo můj zážitek ze závodu.“

Šťastný Tománek dokončil Challenge Geraardsbergen v celkovém čase 5:53:01 hodiny. Tuto náročnou trať se mu podařilo absolvovat jako vůbec prvnímu para triatlonistovi v historii.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Jan Tománek