S končícím školním rokem 2018/2019 se uzavřela i série Sportovních dnů Paralympijské výzvy. Ten poslední – na základní škole v Jablonci nad Nisou – se uskutečnil za účasti výkonné předsedkyně ČPV Aleny Erlebachové a plavce Vladimíra Hlaváče.

Celkem třináct základních škol se speciálním vzdělávacím programem přivítalo organizační tým Paralympijské výzvy Sazka Olympijského víceboje. Významné osobnosti z řad českého sportu pro handicapované potěšily děti ve všech koutech České republiky, kde rozdávaly nejen radost ze sportování jako takového, ale také třeba krásné diplomy, podepsané kartičky či další věcné odměny. Úplně poslední Sportovní den proběhl 14. června na škole v Jablonci nad Nisou, kde se tamějším žákům za doprovodu výkonné předsedkyně ČPV Aleny Erlebachové představil úspěšný plavec Vladimír Hlaváč.

Zvídavé děti si na sběratele sportovních titulů a cenných medailí připravily mnoho otázek, a kdyby besedu nepřerušily další školní povinnosti, s Vláďou by se fotily snad ještě dnes. O fotoreportáž z jabloneckého Sportovního dne se tentokrát postaral spolek Fotografiemi pro radost, který se zaměřuje na pomoc lidem s mentálním postižením.

Úspěch sklidila i „cvičící“ část dne na nedalekém venkovním hřišti, kde se děti předháněly v hodech basketbalovým míčem a medicinbalem a také v T-běhu. Netradiční disciplíny Olympijského diplomu a Odznaku všestrannosti plnili žáci na všech zapojených základních školách se speciálním vzdělávacím programem. Více než 80 takových škol je k dnešnímu dni evidováno ve školním projektu Sazka Olympijského víceboje. Počet dětí zapsaných do výsledkové části systému se blíží ke třem tisícům.

Paralympijská výzva však rozhodně nekončí. Poslední červnové dny budou na školách patřit předávání unikátních Paralympijských diplomů každému ze zapojených dětí a už nyní začínají přípravy na uskutečnění podzimních Sportovních dní. Organizátoři už nyní ví, že do konce kalendářního roku vyrazí do měst jako Uherské Hradiště, Kroměříž, Neratovice, Jesenice nebo do Prahy.

Více informací o projektu Paralympijská výzva zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Fotografiemi pro radost